Barta Luca kilencedik lett a junior öttusa Európa-bajnokságon

A magyar lánycsapat hozta az első magyar érmet a napokban Barcelonában zajlott junior öttusa Európa-bajnokságon. A magyar színeket a Simon Sarolta, Strobl Anita, Gulyás Michelle és a salgótarjáni országos bajnok, Barta Luca alkotta négyes képviselte.

A magyar csapat 3969 pontot gyűjtött.

Az új szabályok szerint a négy magyar versenyző közül a három legjobban teljesítő eredményét vették alapul a csapatversenyben, ami azt jelentette, hogy a 36 résztvevőből a 4. helyen végző Simon Sarolta, a 9. Barta Luca és a 18. Strobl Anita pontszáma számított. A magyar csapat 3969 pontot gyűjtött és így a dobogó legalsó fokára állhatott fel. A szintén ugyanennyi pontszámmal rendelkező, de az értékelés szempontjából előnyösebben záró olaszok lettek a másodikok és a 3994 pontos oroszok lettek a kontinens legjobbjai.

Egyéniben Simon Sarolta mellett Barta Lucának is sikerült a legjobb tíz közé kerülnie. Úszásban 10. lett (2:15.41; 280 pont), a vívást a nagyon előkelő hatodik helyen zárta 21/13-es mutatóval és 234 ponttal. A lovas pályán egy nagyon nehéz lóval – a két verőhiba ellenére is – kimondottan jó teljesítményt nyújtott – ebben a tusában 19. lett és 286 pontot gyűjtött. A kombinált szám végén a kilencedik helyen ért célba, a teljesítménye a záró tusában: 12:57.00 időeredmény, 12. hely, 523 pont. Összpontszáma: 1323 pont lett. Luca bár fővárosi színekben versenyez, tanulmányai és felkészülésének egy része Salgótarjánhoz köthető.

Ügyesek voltak a lányok, szeretnék gratulálni nekik a teljesítményükhöz. Azért jöttünk, hogy csapatban versenyben legyünk az aranyéremért és végül versenyben is voltunk. Egyéniben szerettünk volna érmet szerezni, ami ezúttal nem sikerült, de nagyon közel voltunk hozzá. Összességében elégedett vagyok az eredményekkel és a látottakkal, büszkék lehetünk arra, hogy sikerült bronzérmet nyernünk a csapatok között
– értékelt a helyszínen Kállai Ákos a nők szövetségi kapitánya, aki a verseny után még egy óvást is beadott, mert véleménye szerint az egyik orosz lány elhagyta a pályát a futásnál, ami szabálytalan.