Továbbra is érvényben van a tűzgyújtási tilalom!

tűzgyújtási tilalom

Június huszadikától van érvényben az országos szintű tűzgyújtási tilalom, ami az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint az azok határától számított kétszáz méteren belüli területre vonatkozik. A határozat felülírja az adott települések kerti égetésre vonatkozó önkormányzati rendeleteit is, amennyiben a kert a tűzgyújtási tilalom által meghatározott terület alá tartozik – azaz például az erdő vagy fásítás határától számított kétszáz méteren belüli területre esik.

 

A szabadtéri tüzek megelőzése nagyon fontos.

A tilalom elrendelését az tette szükségessé, hogy az ország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes napok számának növekedése miatt. Noha egy-két fokot csökkent az elmúlt napokban az átlaghőmérséklet és volt némi csapadék is, a tilalom továbbra is érvényben van.

A szabadtéri tüzek megelőzése nagyon fontos több szempontból is – hisz mind az állatvilág, mind a természeti környezet komoly károkat szenved általa. A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ez úton kéri a lakosságot, hogy mielőtt kertjükben tüzet gyújtanának, tájékozódjanak az önkormányzati rendelet tartalmáról – egyrészt az égetési időszakról, másrészt arról, hogy a rendelet nem tartalmaz-e külön tiltást a tűzgyújtási tilalom időtartama alatt. A vonatkozó települési rendelet ugyanis szabályozhatja azt is, hogy tűzgyújtási tilalom idején a teljes településen tilos égetni, nem csak az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területen. Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor égetni tilos.

Felhívjuk az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében legyenek körültekintőek, égő cigarettát semmiképpen se dobjanak el. Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a tűzgyújtási tilalomban elrendelt területeken lévő kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közutak és vasutak menti fásításokon, beleértve a száraz fűvel, náddal, vagy bozóttal borított területeken is. Aki a tilalom ellenére mégis tüzet gyújt, azt a hatóság akár hárommillió forintig terjedő összegű bírsággal büntetheti.

Megkezdődött emellett az aratás, a mezőgazdasági betakarítási munkálatok időszaka is, ami szintén fokozott odafigyelést igényel. A nyári betakarítási munkák tűzvédelmi előírásait az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet tartalmazza. Az egyik legfontosabb tény, hogy a mezőgazdasági gépek folyamatos karbantartásával megelőzhető, hogy a gazdák egész éves munkája a tűz martalékává váljon. Ezeknek a gépeknek úgy kell részt venni a betakarításban, hogy elkerüljék a súrlódásból, elektromos hibából, a tisztítás elmulasztásából és a karbantartás hiányából adódó tűzeseteket. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat külön kitér a mezőgazdasági erő- és munkagépek, illetve az aratás tűzvédelmi szabályaira, valamint a tarló- és növényi hulladék égetésének szabályaira is, ezekről mindenképpen tájékozódniuk kell mindazoknak, akik ilyen munkálatokat végeznek.

Amennyiben mégis baj történne, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy arról a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó számon haladéktalanul értesíteni kell a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit.