Testvérmegyei kapcsolatot köt Hargita és Nógrád

Az eredményes előkészületi munkálatoknak köszönhetően, Hargita Megye Tanácsa és Nógrád Megye Önkormányzata által – a kétoldalú kapcsolatok és baráti együttműködés fejlesztése érdekében – a 2017. szeptember 23-án, Pásztón megrendezésre kerülő Megyenapon Testvérmegyei Együttműködési Megállapodás ünnepélyes aláírására kerül sor.


A Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése tavaly fogadta el azt ajavaslatot, mely Hargita Megye Tanácsa és Nógrád Megye Önkormányzata között testvérmegyei kapcsolatok kialakítására vonatkozik. Az erre irányuló szándéknyilatkozatot az ülést követően alá is írták a felek.

Az ezt követő sajtótájékoztatón Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Bíró Barna Botond úgy fogalmazott: – számunkra, a Budapest és Bukarest közé rekedt magyaroknak, akiknek a szíve ide húz bár, de ügyeiket és jogaikat nagyon sokszor Bukarestben kell érvényesíteniük, nem csak gyakorlati és közigazgatási „aktus” egy testvérmegyei összefogás megkötése.

Hozzátette: számunkra ez sokkal több, számunkra ez nemzeti ügy. Hargita megye már tíz magyarországi megyével ápol testvérmegyei kapcsolatot, illetve a következőkben alá fogjuk írni Vas megyével is. Tehát Nógrád megye a 12. megye lesz, ahol mi testvérmegyei kapcsolatot létesítünk– ismertette a Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke akkor úgy fogalmazott: a szándéknyilatkozat aláírásával, majd a jogi procedúrákat követően a megállapodás aláírásával a gazdasági kapcsolatok kialakításában is bíznak.

-Az oktatást, szakképzést is említette alelnök úr, amely szerintem nagyon fontos kérdés úgy Magyarországon, mint ott Erdélyben, Romániában is. A közigazgatás, a gazdaság területén, az oktatás, a kultúra, a szociális terület és a sporttevékenységek területén, a környezetvédelem ügyében biztat minket arra ez a megállapodás, hogy működjünk együtt és a jó gyakorlatok átvételében tudjunk jól együttműködni – tette hozzá Skuczi Nándor.

Szeptemberben írják alá az együttműködési megállapodást

A napokban Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke a Nógrád Megyei Önkormányzatnál ismét vendégül látta Bíró Barna Botondot, Hargita Megye Tanácsának alelnökét. Szakmai megbeszélésük egyik fontos elemét képezte a két megye közötti testvérmegyei kapcsolat kiépítésének aktuális helyzete. Az eredményes előkészületi munkálatoknak köszönhetően, Hargita Megye Tanácsa és Nógrád Megye Önkormányzata által – a kétoldalú kapcsolatok és baráti együttműködés fejlesztése érdekében – a 2017. szeptember 23-án, Pásztón megrendezésre kerülő Megyenapon Testvérmegyei Együttműködési Megállapodás ünnepélyes aláírására kerül sor.