Mogherini: véget kell vetni az erőszaknak Venezuelában

A venezuelai politikai feszültség fokozódása következtében már eddig is rengetegen vesztették életüket, és nagyon sokan sérültek meg a szinte mindennapossá vált tüntetéseken, ezért legfőbb ideje véget vetni az erőszaknak – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán.

Federica Mogherini a venezuelai alkotmányozó gyűlés tagjainak közelgő megválasztása alkalmából kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta: aggodalomra ad okot, hogy számos híradás szól az emberi jogok megsértéséről, a túlzott erőszak alkalmazásáról és arról, hogy tömegével veszik őrizetbe a civileket és indítanak katonai bíróság előtti eljárást velük szemben.
Mint írta, a venezuelai társadalom megosztottan vélekedik az alkotmányozó gyűlés összehívásáról, ami így azzal a kockázattal jár, hogy az országban tovább fognak éleződni az ellentétek és szaporodni fognak az összetűzések.

Kijelentette: az Európai Unió (EU) elvárja, hogy a venezuelai hatóságok tiszteletben tartsák az ország alkotmányát és a jogállamiságot, továbbá hogy garantálják az alapvető jogokat és szabadságjogokat, beleértve a békés tüntetéshez való jogot is.
Hangsúlyozta, hogy a válság sikeres rendezéséhez elengedhetetlen a hatalmi ágak szétválasztásának tiszteletben tartása, a politikai ellenzék bebörtönzött tagjainak szabadon bocsátása, a külső együttműködés a lakosság legsürgetőbb szükségleteinek kielégítése érdekében, valamint egy egyértelmű ütemterv kidolgozása az alkotmány alapján megtartandó választásokhoz, hogy a venezuelaiak közvetlen és általános választójog alapján szabadon kinyilváníthassák akaratukat.

Az Hugo Chávez néhai elnök által létrehozott politikai rendszer fennállásának legsúlyosabb válságát éli át. A kőolajban gazdag, de szinte kizárólag petrolkémiai termékeket exportáló ország gazdasága az olaj árának pár évvel ezelőtti zuhanása miatt összeroppant, az infláció elszabadult, sok helyen leállt a termelés, a boltok polcai többnyire üresek.
Ezzel párhuzamosan politikai válság robbant ki, miután az ellenzék elsöprő győzelmet aratott a 2015-ben tartott parlamenti választásokon, és az elnök által irányított, illetve hozzá hű államapparátus sorozatosan szűkíteni kezdte a parlament jogkörét, az alkotmánybíróság egy alkalommal még a törvényhozás feladatainak átvételére is tett egy sikertelen, hatalmas felháborodást kiváltó kísérletet. A felmérések szerint a venezuelaiak túlnyomó többsége Maduro távozását szeretné.