Sokéves mélyponton az álláskeresők átlagos létszáma Nógrád megyében

Nógrád megyében az év első hat hónapjában 12 271 álláskereső szerepelt a nyilvántartásokban, 1750-nel, 12,5 százalékkal kevesebb, mint 2016 azonos időszakában. A havi átlagos létszámot tükröző adat csak a kilencvenes évek legelején volt a jelenleginél alacsonyabb.

A megye munkaerőpiacának első féléves adatait a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője ismertette hétfőn az MTI-vel.
Tamási Ildikó elmondta: a nyilvántartott álláskeresők aránya 13,9 százalékos volt a gazdaságilag aktív népességen belül június végén, ami a legmagasabb mutatót jelentette az országban.

Nógrádban a regisztrált álláskeresők 53 százaléka alacsony iskolai végzettségű, a pályakezdők között ez az arány 60 százalékos. Június végén minden kilencedik-tizedik álláskereső a pályakezdők csoportjába tartozott.
Tamási Ildikó közölte azt is: a tartósan, egy éven túl regisztrált álláskeresők létszáma 3942 volt Nógrád megyében a félév végén, 10,3 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Megyei átlagban az ügyfelek 34,4 százaléka küzd hosszú ideje elhelyezkedési gondokkal, közöttük legnagyobb számban a férfiak, az alacsony iskolai végzettségűek, és a 60-62 évesek fordultak elő.

Az év első felében a másodlagos munkaerőpiac kereslete volt a meghatározó a megyében a 11 963 főre vonatkozó állásigényben. Az új álláshelyek közül 9266 közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott, az összes állás 77,5 százaléka.
Az elsődleges munkaerőpiac létszámigénye 2551 volt, szinte ugyanannyi, mint egy éve. Ezek fele támogatás nélkül is betölthető volt. A Nógrád megye gazdaságában meghatározó ágazatok közül a feldolgozóipar 542, a kereskedelem 488 embernek kínált – főként képesítéshez nem kötött – munkát. A szakképzettek közül elsősorban a fém- és villamosipari, az építőipari, a kereskedelmi és vendéglátóipari foglalkozásúak, valamint az irodai adminisztrátorok és a járművezetők voltak keresettek.
Az Ifjúsági Garancia Program keretében legalább 1100 fiatal képzését és foglalkoztatási támogatását tervezik, az Út a munkaerőpiacra programban 2018 végéig több mint négyezren vesznek részt olyan képzéseken, foglalkoztatási programokban, amelyek segítik az elhelyezkedést.

2015 decemberében indult a három éves, Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése című kiemelt projekt, ebben 2019-ig 4097-en vesznek részt zömmel az önkormányzatok kisegítő feladataihoz kapcsolódó képzéseken, de egyre nagyobb jelentőséget kapnak a hiányszakmák képzései is.
Tamási Ildikó tájékoztatása szerint Nógrádban idén 103-an kértek támogatást a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába című programban, és 76 emberrel már meg is kötötték a szerződéseket.