Újabb kínai delegáció járt Bátonyterenyén

Yunfu városából érkezett kínai delegáció július 31-én Bátonyterenyére. A vendégeket Letovai Zoltán alpolgármester, és Lengyel Violetta nemzetközi kapcsolatokért is felelős önkormányzati munkatárs fogadta a Városháza épületében. A tárgyalás során a lehetséges gazdasági együttműködésről volt szó.

A találkozón, melyre 10 fős kínai delegáció (városi tisztségviselők és helyi vállalatok képviselői) érkezett bemutatásra került Bátonyterenye városa szóban és videón is, illetve az előzetesen egyeztetett témának megfelelően a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekről volt szó. A vendégek is bemutatkoztak szóban és videón szintén, valamint ismertették Kína egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalkozását a Wens-t, melynek Yunfuban van a székhelye.

Yunfu egyébként egy fiatal (1994-ben hozták létre), 3 millió lakosú város Kína fejlett délkeleti részén. A kínai Zen Buddhizmus központja, ipara a kőfeldolgozásra, a rozsdamentes acélból készült konyhai termékek gyártására, gyógyszergyártásra épül, de jelentős az állattartásra épülő mezőgazdaság is a WENS cég révén. Szeretnék fejleszteni gyógyszeriparukat, informatikai technológiájukat, az egészségturizmust és a növénytermesztést a mezőgazdaságban. Nyitottak a kereskedelmi együttműködésre élelmiszeripari és mezőgazdasági alapanyagok tekintetében (tej, kukorica, búza, élelmiszeripari alapanyagok), de a kőfeldolgozás, a rozsdamentes konyhai termékek és a turizmus területén is partnereket keresnek.

Fotó: Szebeni Ádám