Elkezdődött a Megyeháza épületének energetikai korszerűsítése

A Nógrád Megyei Kormányhivatal 1 milliárd 150 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásban részesült, mely összegből összesen öt középület energiatakarékosságának fokozása valósulhat meg. A 100 százalékos mértékű támogatást az Európai Unió és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Ezen a héten a projekt kiemelt helyszínén, a salgótarjáni Megyeházán is elkezdődött a kivitelezés, az itteni fejlesztés összköltsége mintegy 850 millió forint.

Magyarország Kormánya az EU irányelveivel összhangban célul tűzte ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását minden ágazatban. Hazánkban az energiafelhasználás mintegy 40 százaléka épületekben történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, akkor gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük. A Nógrád megyében most zajló, öt kormányhivatali épületet érintő fejlesztés hozzájárul az energiatakarékosság fokozásához és a megújuló forrásból származó energiafelhasználáshoz.

A megyeszékhelyen működő Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Közlekedési Osztály (Közlekedésfelügyelet) épületének energetikai korszerűsítése már befejeződött, és a munkálatok során bebizonyosodott, hogy az ügyfélforgalom folyamatossága mellett is el lehet végezni a kivitelezést. Végéhez közeledik a Salgótarjáni Járási Hivatal Földhivatala, továbbá Pásztón a Járási Hivatal Földhivatali Osztálya, valamint az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya épületeinek energetikai korszerűsítése. A projekt legnagyobb volumenű és Nógrád megye számára kiemelt jelentőségű beruházása augusztus 28-án a munkaterület átadásával a Megyeházán (Salgótarján, Rákóczi út 36.) is elkezdődött.

A most induló beruházás során a Megyeháza épületében kicserélik a nyílászárókat, hőszigeteléssel látják el a homlokzatokat, kondenzációs kazánokat szerelnek be és megtörténik a központi fűtési rendszer teljes felújítása is. Hőszivattyús légkondicionáló rendszereket építenek ki, amelyek üzeméhez az elektromos energia egy részét az újonnan telepített napelemes rendszer biztosítja majd. Megvalósul a villamoshálózatok rekonstrukciója és a világítás modernizálása is. A fejlesztés befejezését követően az épületgépészeti rendszereket számítógép vezérelt energiamenedzsment fogja felügyelni az intézményben.

Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott a fejlesztéssel kapcsolatban kiemelte: a KEHOP által biztosított támogatásból a három salgótarjáni és két pásztói ingatlan nemcsak energetikailag válik „takarékossá”, hanem esztétikailag is megszépül. A program további hozadéka, hogy a hivatali ügyintézés környezetbarát, megújuló energiaforrást hasznosító középületekben történik majd, javulnak a hivatalokban dolgozók munkakörülményei és olcsóbb lesz a hivatalok működtetése is. A fejlesztések az eddig érintett mind a négy kormányhivatali épületben az ügyfélfogadás jelentősebb korlátozása és zavarása nélkül valósultak meg, ez prioritás immáron a Megyeháza esetében is. A projekt várhatóan 2018 augusztusára fejeződik be. Az ügyfeleket ez idő alatt is fogadják majd kollégáink, a kivitelezés okozta esetleges kellemetlenségek minimális mértékben lehetnek csak hatással az ügyfélfogadásra.

A Megyeháza épületében meghatározó részben a Nógrád Megyei Kormányhivatal és Nógrád Megye Önkormányzata, illetve a szervezetekhez kapcsolódó intézmények működnek. A munkaterület-átadást követő sajtótájékoztatón Dr. szabó József, Nógrád Megye Önkormányzatának jegyzője köszönetet mondott a környezetvédelemre igen nagy hangsúlyt fektető projekt előkészítéséért és megvalósításáért. A fejlesztés megvalósítása az épületben dolgozók, az ide érkező ügyfelek és a város lakosságának megelégedésére szolgál majd – tette hozzá.

Kéri István