Merkel: az EU-nak át kell gondolnia kapcsolatait Törökországgal

Az Európai Uniónak át kell gondolnia Törökországgal fenntartott kapcsolatát, mert Ankara egyre gyorsabban távolodik a jogállamiságtól – jelentette ki Angela Merkel német kancellár kedden a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A szeptember 24-i Bundestag-választással véget érő törvényhozási ciklus utolsó ülésén elmondott beszédében kiemelte: az októberi EU-csúcson napirendre kell venni azt a kérdést, hogy az EU felfüggessze vagy végleg leállítsa Törökország csatlakozási tárgyalásait.
Az ügyben egységesen kell dönteni, mert a megosztottság „drámaian gyengítené” az EU pozícióját és erősítené Recep Tayyip Erdogan török államfőt.
A Koreai-félszigeten kialakult válságról elmondta, hogy békés, diplomáciai megoldásra és az EU határozott fellépésére van szükség. „Európa hangja fontos a világban” – emelte ki Angela Merkel.
Hozzátette, hogy a válságról külügyminiszteri szintű egyeztetést tartanak a hét végén a Köln melletti Gymnichben.
A migrációs válság kezelésében kulcsfontosságú az együttműködés fejlesztése az afrikai országokkal, ezt szolgálja a novemberi EU-Afrika csúcstalálkozó.
Az utóbbi négy évről szólva hangsúlyozta, hogy az általa vezetett CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) nagykoalíciója elért egy sor fontos eredményt. Az államháztartás több évtized év után ismét egyensúlyba került, és négy éve folyamatosan többlettel zár, a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások elérték a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, a foglalkoztatottság történelmi csúcsra nőtt, a minimálbér bevezetése révén milliók helyzete javult és emelkednek a reálbérek.
Azonban Németország „nem ülhet a babérjain”, mert a technológiai fejlődés és a digitalizáció miatt korszakváltás következik. Németországnak az eddiginél nagyobb erőfeszítéseket kell tennie, hogy lépést tartson a digitális átalakulással, a gazdaságban és az állami szférában egyaránt – mondta Angela Merkel, aláhúzva, hogy „a világ nem alszik”.
Németországban fejlesztették ki az első számítógépet, és az MP3 digitális fájlformátumot is, most mégis az a veszély fenyeget, hogy az ország lemarad. Ezt meg kell akadályozni, „nem akarjuk, hogy Németország a műszaki múzeumba kerüljön” – hangoztatta a kancellár.
A gazdaság gondjait „mint csepp a tengerben” mutatja a 800 ezer embert foglalkoztató autóipar dízelbotránya, amely cégvezetők  „megbocsáthatatlan hibái” miatt tört ki és a német autógyártás iránti bizalom súlyos gyengüléséhez vezetett – mondta Angela Merkel.
A válság kezelésében arra kell törekedni, hogy az ágazat sikerrel, a munkahelyek megőrzésével essen túl a robbanómotort felváltó új meghajtási módok felé vezető technológiai átalakuláson. Azonban a robbanómotor az új technológiákhoz vezető hidat jelenti, még évtizedekig szükség lesz rá, így a dízelmotorra is, amely alacsony szén-dioxid-kibocsátása révén hozzájárul ahhoz, hogy Németország elérje klímavédelmi céljait – fejtette ki a kancellár.