Közösségmegtartó és éltető falunap Szuhán

Baráti főzőcskézés, gyerekprogramok, kiállítások és kulturális műsorok várták az érdeklődőket szeptember 8-án, Szuhán, ahol a helyi önkormányzat immár huszonkettedik alkalommal rendezte meg a „Szuhai Búcsú” elnevezésű programot.

A napot reggel 7 órakor azok a baráti társaságok nyitották meg, akik úgy döntöttek szívesen részt vesznek egy jó hangulatú főzőcskézésben, majd az elkészült ételeket az éhes látogatók is megkóstolhatták. A gyerkőcök nagy örömmel csúszkáltak a hatalmas ugráló várban, rodeó bikán próbálhatták ki ügyességüket és csillámtetoválást is készíttethettek.

A délelőtt folyamán nyílt meg két kiállítás is az egykori általános iskola termeiben. Az Ifj. Szabó István kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész születésének 90. évfordulójára rendezett kiállítást Végh Gyula, a tárlat egyik létrehozója nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: a jelenleg kiállított anyag az életút fontosabb állomásainak bemutatása mellett főleg a Kisterenyén található alkotások kapcsán igyekszik érzékeltetni a gyökerekhez való ragaszkodás szép példáját, illetve mutat néhány, a közelben megtalálható művet is.

A résztvevők egy másik érdekes gyűjteményt is megnézhettek: a szuhán és környékén élő fiatal tagokkal működő Mailáth püspök cserkészcsapat lányainak szalvéta kiállítását. A több száz darabból álló gyűjteményt Jakabné Jakab Alexandra, a cserkészek vezetője ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

Délután kulturális programokkal folytatódott a műsor. Az egybegyűlteket Tóth Zoltán, a település polgármestere, Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntette. Beszédében Becsó Zsolt azokat a fejlesztéseket ismertette, amelyeket a közelmúltban hajtottak végre Szuhán, valamint a jövőbeli beruházásokról is beszélt.

Egy öko-turisztikai látogatóközpont kialakítását tervezzük, amelynek keretében megújul a kultúrház tetőszerkezete – hangsúlyozta a képviselő, majd hozzátette: – Ezen kívül a mátraalmási szabadtéri színpad fejlesztését is szeretnénk támogatni. És nagy örömmel jelentem be, hogy a szuhai templom és harangláb is megújul a közeljövőben.

Skuczi Nándor a falunap közösségmegtartó és éltető erejéről beszélt, amely egyben tartja és visszavonzza a helyieket és a környéken élőket.

-Az itt élő családok, szervezetek, emberek közösen alkotják az élhető települést, az élhető Nógrád megyét. Bízom abban, hogy a helyiek továbbra is segítik egymást, így olyan vonzerőt jelentenek az elszármazottak számára, amelyért érdemes visszatérni gyökereikhez – fejtette ki a megyei közgyűlés elnöke.

A köszöntőket követően számos színvonalas műsor szórakoztatta a rendezvényre látogatókat. Felléptek a Szuhai Kikerics Óvoda apróságai, a Premier Pacsirták, a Mante Néptánccsoport, Somogyi Katalin operett énekes, a Mátramindszenti Rozmaring Asszonykórus, a Viganó Néptánccsoport, Torres Dani és Szabó Leslie. Volt vadászmadár és zumba bemutató. A napot szabadtéri diszkó zárta.

Gulyás Edina