Hatalmas gombát találtak Nógrád megyében

Hatalmas gombát találtak Nógrád megyében

A közelmúltban hatalmas pöfeteget talált a Nógrád megyei Rákóczibánya közelében Remenár Péter. A férfi hazavitte a hatalmas gombát, meg is mérte: több mint 3,5 kilogrammot nyomott.

Az óriáspöfeteg (Langermannia gigantea, vagy Calvatia maxima) egyike a legnagyobb méretű vadon termű gombáknak, hiszen emberfej nagyságúra vagy akár még sokkal nagyobbra is megnő, átmérője 10-30 cm, sőt, félméteres is lehet. Nem is hasonlít a „klasszikus” gombaformához, hiszen a termőteste nem különül el kalapra és szárra, tönkre, hanem gömb alakú. Fehér színű, idősebb korában barnásfehéres. Termőtestének külső burka teljesen sima, tapintása szarvasbőrre emlékeztet, a belső burok vékony, puha. Teljesen beérve a gombát körülvevő kettős burok széttöredezik, lehull, a termőtest vattaszerű belseje pedig szabaddá válik.

Húsa fiatalon fehér, tömött, sajtszerűen rugalmas, később zöldessárga, végül barna spóratömeggé érik. A spórák szétszóródása után a spóratömeg közötti finom, vattaszerű, barna színű laza fonalhálózat sokáig megmarad. Szaga kellemesen aromás, jellegzetes, erős, idős korban kellemetlenné válik. Íze meglehetősen semleges, ezért vagy más gombával keverik, vagy a szokottnál gondosabban fűszerezik. Erdőszéleken, ritkás erdőkben, akácosban, bokros-füves helyeken terem, kertben, utak mentén is sokfelé előfordul. Főleg nyáron és kora ősszel terem. Magyarországon és Közép Európában is ismert, bár nem gyakori, de igen feltűnő gomba. A pöfetegféléknek számos faja van, közülük a leggyakoribb a bimbós és óriás pöfeteg, de ismert a változékony, a szürke sötétedő, a tüskés pöfeteg is.

Mágocs közelében 10 kilogramm feletti pöfeteget találtak

Májusban óriási gombákat találtak Erdélyben is. Kecseten egy házaspár egy 8, illetve egy 8,8 kilóra megnőtt pöfeteget talált a falu határában. Az egyik gomba már nem volt fogyasztható, de a másik igen, és a méreteit tekintve egy kisebb lakodalmi vacsora is kijött volna belőle.

Tavaly októberben a baranyai Mágocs közelében találtak egy méretes, de már nem ehető pöfeteget, az a becslések szerint 10 kiló feletti volt.