Kulturális örökségi helyszínek újulnak meg szlovák és magyar települések összefogásával

A füleki várat, a bátonyterenyei kastély épületeit és a somoskői várhoz vezető utat is felújítják szlovák és magyar települések összefogásával.

A Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád megye területén című projekt az Interreg program keretében valósul meg 2019 szeptemberére mintegy 653 millió forintból – tájékoztatta a szlovákiai Fülek város önkormányzata szerdán az MTI-t.
Mint közleményükben írják, a programban Fülek partnere a szlovákiai Sátorosbánya község, valamint a Nógrád megyei Bátonyterenye városa és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.
A munkák során új tetőt kap a füleki vár Bebek-tornya, befedik az alatta lévő ágyútornyot, és ezen a részen mutatják majd be a történelmi Nógrád megye várait. Új bejárati kaput is kap a vár, felújítják az odavezető három utat, és parkolót építenek turistabuszoknak, személyautóknak. A vár kihasználatlanul álló bástyájában információs pontot alakítanak ki.
A felújítandó füleki borház a mesterségek bemutatóhelye lesz.
Sátorosbányán a határon álló somoskői várhoz vezető út újul meg, Bátonyterenyén pedig a Gyürky-Solymossy-kastélyhoz tartozó tiszti- és cselédlakások, melyek a palóc kultúra bemutatóhelyéül fognak szolgálni.
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Salgótarjánban Baglyaskő váránál végez régészeti feltárásokat, ezek eredményeit archeoparkban mutatja be, a területen gyermekjátszótér is épül.
A közös projekt célja a kulturális és természeti örökség bemutatása, és egy határon átnyúló idegenforgalmi tengely kialakítása a történelmi Nógrádban – írják a közleményben.
A munka szeptemberben kezdődik és 2019 szeptemberéig tart. A partnerek a programra 2,1 millió eurót nyertek.