Áder: a balkáni országok közül Montenegró áll legközelebb az uniós csatlakozáshoz

Cetinje, 2017. október 4. Áder János köztársasági elnököt (b) Filip Vujanovic montenegrói elnök (j) katonai tiszteletadással fogadja a cetinjei Elnöki Palota elõtt 2017. október 4-én. Áder János kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Montenegróban. MTI Fotó: Balogh Zoltán

– A Balkán országai közül Montenegró áll a legközelebb az európai uniós csatlakozáshoz – jelentette ki Áder János, amikor találkozott Filip Vujanovic montenegrói államfővel Cetinjében, az elnöki palotában szerdán.

A magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Európa stabilitásának és biztonságának alapvető feltétele a világos uniós bővítési politika. Mint mondta, Montenegró olyan jelölt, amely társadalmi feszültségektől mentes, példaértékű a szomszédságpolitikája, és komoly gazdasági gyarapodást tudott felmutatni az elmúlt években.
Filip Vujanovic közölte, kétszeresen is hálásak Magyarországnak Montenegró integrációjának segítéséért, hiszen Magyarország jelentősen hozzájárult ahhoz is, hogy Montenegró NATO-taggá válhasson.