Szent Márton Napi Vigasságot rendeznek Hollókőn

– Szent Márton Napi Vigasságot rendeznek szombaton a világörökségi Hollókőn – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kelecsényi Péter elmondta: a nap során életképeket mutatnak be Szent Márton legendájából a Pajtaárok színpadon, lesznek vidám, mulatságos előadások, középkori és libás játékok Szent László Vitézeivel.
A látogatók a hollókőiek vendégei lesznek meleg teára, forralt borra és zsíros kenyérre. Hollókő piacán libából készült finomságok, házi sütemények, lekvárok és kézimunkák vására lesz. A vásárban megjelenik Ludas Matyi és Döbrögi uraság is, a belevaló legények pedig versenybe szállhatnak a Hollókő Főgúnárja címért.
Kelecsényi Péter hozzátette: a vigasság idején megnyitják a régi Oskola épületét a templom szomszédságában, ahol a gyerekek régi népmeséket nézhetnek és hallgathatnak meg a modern technika segítségével, illetve betekintést kaphatnak, hogy milyen is volt egy régi iskola Hollókőn.
Helyi borokat a Guzsalyas Ház pincéjében lévő Borpatikában és a vásári forgatagban is kóstolhatnak a vendégek, de a Kalácsos, Gazduram Sajtboltja, a Palóc Játszóház, a Hollókői Vár vagy a Holló Jankó Mesejátszótér is várja az idelátogatókat.
A Jó Palócok Egyesülete kézműves foglalkozást tart a gyerekeknek a Falumúzeumban, az egyesületi tagok segítségével kukoricabábokat készíthetnek a kicsik, és megkóstolhatják a mákos kukoricát is.
Megrendezik Hollókő első fájerbajnokságát is Bajnokok Libája néven, a legügyesebb kártyázó egy libával lesz gazdagabb.