Tönkretette a jég a nógrádi erdőt: most diákok ültették újra a fákat

2014 decemberében a jég miatt csak az észak-magyarországi erdőkben háromezer hektárnyi terület szenvedett kárt, körülbelül kétszázezer köbméternyi fa dőlt ki, tört össze, alig van olyan, amelyiknek a koronája épen maradt. Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón elmondta, a sérült növények egy részét kitermelték, 150 ezer köbméter fát juttattak a piacra, a többit pedig az erdőben hagyták, mert ökológiai szempontból a holt fának is nagy a jelentősége.

Az Ipoly Erdő erdeiben tavaly és idén összesen 1 millió 200 ezer bükk- és tölgycsemetét ültettek el. Ugron Ákos, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára ismertette, az ország erdeiben több mint ötszázezer köbméter fát károsított a három évvel ezelőtti jégtörés, főként a Pilisben és a Börzsönyben, illetve kevésbé, de kárt okozott a Gerecse és a Mátra vidékein is.

Az állami erdőgazdaságok az elmúlt hét évben több mint 16 milliárd forintot költöttek az erdei turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, egyebek mellett 25 szálláshely épült, és 75 épületet újítottak fel. A napokban a fiatalok is hozzájárultak a károk rendezéséhez: diákok fát ültettek az Ipoly Erdő Zrt. területén, a Nógrád megyei Diósjenő közelében.

Forrás:MTI

Fotók: Komka Péter /MTI