Putyin: teljesen helyreálltak az orosz-török kapcsolatok

Ankara, 2014. december 1. Recep Tayyip Erdogan török államfõ (j) és orosz partnere, Vlagyimir Putyin kezet fog sajtótájékoztójuk végén az ankarai elnöki palotában 2014. december elsején. Putyin egynapos látogatásra érkezett Törökországba. (MTI/AP/Burhan Özbilici)

Gyakorlatilag teljesen helyreálltak a kapcsolatok Oroszország és Törökország között – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Szocsiban fogadta Recep Rayyip Erdogan török elnököt.

A két ország között rendkívül feszültté vált a viszony, miután két évvel ezelőtt egy török vadászgép – légtérsértésre hivatkozva – lelőtt egy Szíriában bevetett orosz bombázót. A kapcsolatok Erdogan bocsánatkérését követően kezdtek helyreállni.
A tavalyi 30 százalékos zuhanás után az idei első 9 hónap során 38 százalékkal nőtt a kétoldalú gazdasági forgalom, és a múlt héten feloldották a török paradicsomra vonatkozó orosz behozatali korlátozást is. Nagy lendülettel folytatódik a Török Áramlat földgázvezeték építése.
A két vezető hétfői megbeszélésének homlokterébe a szíriai rendezést állította. Erdogan, mielőtt Szocsiba indult volna, bírálta a vietnami Danangban, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak vietnami csúcstalálkozóján szombaton elfogadott orosz-amerikai nyilatkozatnak azt a kitételét, amely szerint a szíriai polgárháborúnak „nincs katonai megoldása”.
„Ha nem lehet szó katonai megoldásról, akkor (az oroszok és az amerikaiak) vonják ki az erőiket” – hangoztatta a török vezető, rámutatva, hogy mind Moszkva, mind Washington bázisokkal rendelkezik Szíriában.
Oroszország, Törökország és Irán az asztanai folyamat keretében „feszültségcsökkentési övezeteket” hozott létre Szíriában, aminek hatására csökkent a harcok hevessége. Moszkva és Ankara mindazonáltal ellenérdekelt feleket támogat fegyveresen Szíriában.