Épületenergetikai fejlesztéseket valósított meg a kormányhivatal Pásztón

Újabb energiahatékonysági kivitelezések valósultak meg a Nógrád Megyei Kormányhivatal beruházásában. Ezúttal két megújult pásztói ingatlant adtak át az ügyeiket intéző állampolgároknak és a kormányhivatal dolgozóinak: a Pásztói Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya Vasút utcai, továbbá a Földhivatali Osztály Fő utcán található épületét.

Farkas Attila, Pásztó alpolgármestere a szerdai ünnepélyes átadón elmondta: mint minden pásztói fejlesztés – legyen az vállalkozói, önkormányzati vagy éppen kormányhivatali beruházás -, ez is nagy örömmel tölti el. Úgy fogalmazott: személy szerint is az energiahatékonyságot fokozó, így a károsanyag-kibocsátást csökkentő beruházások híve, így külön örömmel tölti el, hogy egyfajta példamutatásként is értelmezhető a kormányhivatal beruházása.

Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője megfogalmazta: Magyarország Kormánya támogatásával tudatos, tervezett munka zajlik Nógrád megye felzárkóztatása érdekében, melynek a Nógrád Megyei Kormányhivatal is aktív szereplője.

– A Vidékfejlesztési Operatív Programot leszámítva a legfrissebb kimutatások szerint eddig 84 milliárd forintnyi támogatás érkezett Nógrád megyébe. Ez az egy főre vetített támogatás szempontjából a megyék rangsorában jelenleg a kilencedik helyet jelenti. Ahhoz, hogy ezt el tudtuk érni, nem csak arra volt szükség, hogy Nógrád megye és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata is kiemelt területfejlesztési támogatáshoz jusson a TOP-keretből (41,3, illetve 9,2 milliárd forint értékben), hanem kell a Modern Városok Program vagy éppen a nagy infrastrukturális fejlesztések is. Szükség volt arra is, hogy megmozduljanak a civil szervezetek, a vállalkozások, az önkormányzatok és a megyei kormányhivatal is. Miután a Nógrád Megyei Kormányhivatal nagy intézményrendszert működtet, hozzá kellett nyúlni az infrastruktúrához is – élve a pályázati lehetőséggel erre elég nagy összegű támogatást sikerült elnyerni – ismertette Becsó Zsolt, aki egyben köszönetét fejezte ki minden olyan szereplő munkájáért, aki bármilyen formában bekapcsolódik ezekbe a folyamatokba és él a pályázati lehetőségekkel.

Dr. Kalocsai Péter, a Nógrád Megyei Kormányhivatal főigazgatója ismertette: mindkét épület esetében új műanyag nyílászárókat építettek be, teljes homlokzati hőszigetelés készült, korszerűsítették a fűtést, az épületgépészeti rendszereket immáron energiamenedzsment felügyeli, de napelemes rendszereket is kialakítottak, melyekkel a helyben előállított megújuló energiából váltható ki a villamosenergia-fogyasztás nagy része. Úgy fogalmazott: pozitív hozadéka a fejlesztéseknek, hogy környezetbarát, megújuló energiaforrást hasznosító középületekben történik a hivatali ügyintézés. A főigazgató azt is hozzátette: örömteli, hogy javulnak a hivatalokban dolgozók munkakörülményei, de abban is biztos, hogy a megújult-megszépült épületben és helyiségeiben az ügyeit intéző állampolgár közérzete is jobb. Mindezt kiegészítette azzal is, hogy a fejlesztések eredményeképpen a működtetés is olcsóbbá válik.

Nógrád Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztése című, KEHOP-5.2.2-16-2016-00009 kódszámú projekt összesen 1,150 milliárd forintból valósulhat meg. A beruházások 2016 őszén a Salgótarjáni Járási Hivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Közlekedési Osztályának épületével kezdődtek, ahol időközben már megvalósultak az energiahatékonyságot növelő fejlesztések. A most átadott két pásztói kormányhivatali épülettel közel párhuzamosan zárul a fejlesztés a Salgótarjáni Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Földhivatali Osztályának épületén zajló munka is – az épület ünnepélyes átadója itt 2017 decemberében várható. A projekt zárása 2018 augusztusára tervezett, amikor véget ér majd a – méretében és költségében is – legjelentősebb projektelem, a salgótarjáni Megyeháza már folyamatban lévő felújítása.

Forrás: Nógrád Megyei Kormányhivatal – Kéri István