Befejeződött a salgótarjáni Lorántffy Zsuzsanna Kollégium energetikai korszerűsítése

Befejeződött a Salgótarjáni Lorántffy Zsuzsanna Kollégium külső energetikai korszerűsítése. A beruházás költsége 243,59 millió forint volt, amelyhez Magyarország kormánya – a kohéziós alap társfinanszírozásban – 97,76%-os intenzitással, vissza nem térítendő, európai uniós támogatást biztosított. Az energetikai korszerűsítés részeként egyebek közt megújuló energiaforrást, egy 18kVA teljesítményű napelemes rendszert is beüzemeltek az épület tetőzetén, ami által a kollégium saját maga biztosítja az elektromos áram-szükségletét.

 Ünnepélyes keretek közt átadták ma a Salgótarjáni Szakképzési centrum újabb intézményfejlesztési beruházását. Gembiczki Ferenc, az SSzC főigazgatója elmondta: a salgótarjáni Lorántffy Zsuzsanna Kollégium külső energetikai korszerűsítése során a teljes utólagos külső homlokzati illetve lapostető hőszigetelés megtörtént, és kicserélték az épület nyílászáróit is. A homlokzatokra 15 cm kőzetgyapot hőszigetelés került, a lapostető hőszigetelését egy 16 cm vastagságú kőzetgyapot takaróval biztosították.

A nyílászárókból kiemelték a 2 rétegű üvegezést és helyette új, 3 rétegű üvegezést építettek be, amelyek teljesítik a hőtechnikai megfelelőséget. Az energetikai korszerűsítés részeként megújuló energiaforrás, 18kVA teljesítményű napelemes rendszert helyeztek el az épület tetőzetén. A kivitelező NÓGRÁD „kas” Épületfelújító és Szigetelő Kft. kiválasztása közbeszerzési eljárással történt, a kivitelezési munkák a 2017. április 3. napján a munkaterület átadását követően kezdődtek, a szerződésben rögzített munkálatok elvégzésére a kivitelezőnek négy hónap állt rendelkezésére. A kivitelezési munkák befejezését követően záró energetikai tanúsítványokkal igazolták az energiatakarékossági megfelelést. A főigazgató hozzátette: a korszerűsítések eredményeként a kollégium komfortosabbá válik, működtetése gazdaságosabb lesz, villamos-energia felhasználása pedig minimálisra csökken, mindezek által hosszú távon javul az épület fenntarthatósága.

Gembiczi Ferenc közölte továbbá, hogy a projekt kiegészítéseként a Centrum további felújításokat is elvégzett a kollégiumban, melyek részben az energetikai fejlesztéshez kapcsolódtak, vagy balesetvédelmi szempontok alapján voltak indokoltak, illetve a komfortosság növelése szempontjából volt szükség rájuk. Megtörtént a csapadékvíz elvezető rendszer felújítása, az épület főlépcsőjének és bejárati mellvédjének felújítása, valamint négy kollégiumi szintet részlegesen, egyet pedig teljes egészében felújítottak. Ezen fejlesztések, amelyekkel megújult a salgótarjáni Lorántffy Zsuzsanna Kollégium, bruttó 18 millió forintba kerültek.

Az SSzC főigazgatója a kollégium történetének legnagyobb beruházásáról kiemelte: az épület fenntarthatóságán túl a szakképzés infrastruktúrájának ezen fejlesztése elsősorban éppen azokat a diákokat célozta meg, akik hátrányos helyzetűek. A Szakképzési Centrum az előző tanévtől már nem a Kisterenyei Gimnáziumban, hanem saját intézményében biztosít kollégiumi elhelyezési lehetőséget, a feltételek javításával a jobb iskolai előmenetelhez szeretné hozzásegíteni ezeket a diákokat.

Becsó Zsolt, a Kelet-nógrádi körzet országgyűlési képviselője személyes emlékeit osztotta meg az átadási ünnepségen. Középiskolásként ugyanis maga is kollégista diák volt, a békéscsabai nyomdaipari szakközépiskola diákjaként egy új kollégiumi épületben lakhatott, de felsőfokú tanulmányai során is szívesen választotta volna a kollégiumot a drága albérlet helyett. A megyei közgyűlés tisztségviselőjeként a kilencvenes években a salgótarjáni kollégiummal, mint fenntartónak volt dolga, sajnálkozását fejezte ki, hogy akkor még nem álltak rendelkezésre a jelenlegi EU-forrásokhoz hasonló nagyságrendű pénzek a rekonstrukcióra. A kormánypárti politikus további támogatásáról biztosította a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatóját, a kollégiummal kapcsolatban pedig kiemelte, hogy az intézmény Salgótarján, sőt egész Nógrád megye szempontjából fontos, hisz az iskolaszüneti időszakokban kereskedelmi szálláshelyként működik, s az ezt igénybe vevő vendégek, egyebek közt a nemzetközi judo-tábor résztvevői az itt szerzett élményeken, tapasztalatokon keresztül is véleményt alakítanak ki Salgótarjánról, illetve Nógrád megyéről.

Fotók: Facebook (Becsó Zsolt országgyűlési képviselő)