Balassagyarmat város kapta a „2017 év Mérnöki Létesítménye” díjat

Nógrád Megyében a NM Mérnöki Kamara elnöksége egyhangú szavazással döntött és a „2017. év Mérnöki Létesítménye” díjjal a Balassagyarmat város és térsége ivóvízellátásának rekonstrukcióját jutalmazták.

Balassagyarmat városa az üzemeltető vízművel közösen 2008-ban megkezdte a város és térsége elavult vízellátó rendszerének rekonstrukciójára irányuló előkészítési és tervezési munkáit, de nem állt kellő saját erő a beruházás megvalósításához, illetve hazai és uniós pályázati rendszerek sem támogattak és jelenleg sem támogatnak csupán rekonstrukciót tartalmazó fejlesztéseket. Ezen előzmények után a város vezetése a svájci állam által finanszírozott pályázaton indult a beruházással, s a pályázati keret lehetőségét kitöltve el is nyerte a projektre adható támogatás maximumát.

A beruházás munkái – 11,3 km távvezeték, 9 km elosztó vezeték, valamint 340 db bekötés – probléma mentesen-, napra pontosan elkészültek, a garanciális időszak ez év október 20-ig tart.

„Példaértékű volt az előkészítésben az összefogás a város részéről, a szakmai közreműködés a megvalósításban részt vevők részéről és a támogatás a svájci állam részéről. Az akarat valóban tud nagyot létrehozni, ha mögé áll egy jó ügynek az ember.” – mondta el Bózvári József a Nógrád Megyei Mérnöki Kamara elnöke. Mindezek alapján – bár látványában a megvalósult mű a szokásos mindennapi mérlegelésben rejtve marad az utca embere számára – a város lakóinak a hosszú távú vízellátási biztonság megteremtése miatt a díj odaítélésére méltónak ítélem meg a létesítményt.