Szorosabbra fűzte kapcsolatát a kormányhivatal és a megyei önkormányzat a polgárőrökkel

Az eddigi kapcsolatukat egyöntetűen kiválónak minősítették az érintett szervezetek vezetői, akik úgy fogalmaztak: ennek szentesítése és az együttműködés további lehetőségeinek megvalósítása annak a megállapodásnak a célja, melyet a napokban írtak alá a felek.

Dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal kormánymegbízott kifejtette: az előkészítésben nem csak ő személyesen, mint vezető, hanem a szerteágazó hivatali rendszerének középvezetése is részt vett annak érdekében, hogy valóban hasznos célokat foglaljon magába a megállapodás. A dokumentum konkrétan együtt végezhető tevékenységeket is megjelöl, ezek között említette a kormánymegbízott például a munka- vagy fogyasztóvédelmi ellenőrzések polgárőri megtámogatását. A helyismerettel rendelkező és a helyiek által is ismert települési polgárőrök megjelenése egy ilyen ellenőrzés során egyértelműen az emberibb ügyintézésre ad lehetőséget.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke úgy fogalmazott: az eddigi harmonikus és jó együttműködést vetette papírra és fejlesztette tovább a három szervezet. „Nagy tisztelője vagyok a polgárőr-társadalomnak. Nógrádban több mint 100 településen működik polgárőri szervezet, melyekben összesen 2850 fő teljesít szolgálatot, a megye lakosságának másfél százaléka. Szolgálják a nógrádi embereket, a nógrádi emberek vagyon- és életbiztonságát, közreműködnek a különböző programok lebonyolításában, illetve drogprevenciós és bűnmegelőzési programokban, az ifjúságvédelemben és közlekedésbiztonsági feladatok ellátásában is. Az én nagyrabecsülésemet mindig élvezni fogja a polgárőr-társadalom!” – jelentette ki a megyei közgyűlés elnöke, aki a kormányhivatali szervek, a megyei önkormányzat és a megyei polgárőr szövetség együttműködési törekvéseit példaértékűnek nevezte.

Vass Miklós a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke elmondta: az együttműködési megállapodással példát is szeretnének mutatni, hiszen tudomásuk szerint a megyék között egyedülálló az ilyen hármas együttműködés. Kiemelte: 65 polgármester polgárőrt tudnak tagjaik között, állandó meghívottjai a védelmi bizottság üléseinek is, így kijelentheti, hogy az önkormányzatokkal és a kormányhivatallal is kifejezetten jó kapcsolatot ápolnak. A megállapodással ezt a remek kapcsolatot kívánják tovább erősíteni, mélyíteni és egyes esetekben feladat-specifikussá tenni – tette hozzá a megyei polgárőr vezető.

Vass Miklós ismertette azt is, hogy a nógrádi polgárőr szolgálatok száma éves szinten meghaladja az 500 ezret, a rendőrséggel közös kapcsolat pedig a 26 ezret. Fontos eredménynek nevezte az ifjú polgárőrök sikeres bevonása (Nógrádban 157-en vannak a polgárőrökhöz csatlakozott fiatalok, akik így az országos összlétszám 15 százalékát adják), de már megkezdődött megyénkben a polgári védelmi oktatás is, Héhalomban pedig már működik is egy polgári védelemmel is foglalkozó csoport.

Forrás: Nógrád Megyei Kormányhivatal / Kéri István