Fél méter vastag hóréteg fedi a Mátrát és a Bükköt

Szerdán is több helyen havazik az országban. A Mátrában tegnap este óta folyamatosan hullik a hó. Kékestetőn már több mint félméteres a hótakaró. A csúszós utakon az átlagosnál több a baleset, ezért mindenkitől azt kérik, hogy vezessen a szokottnál is óvatosabban.

Több helyen is havazik az országban, de a fagypont körüli hőmérséklet miatt jelentősebb hótakaró csak a magasabb területeken található – hangzott el az M1 Híradójában.

Még a reggeli órákban történt Kecskeméten a baleset, amikor a havas úton megcsúszott egy kamion, belecsapódott egy buszmegállóba majd felborult. Szerencsére senki nem volt a megállóban. A mentés idejére az 52-es úton csak félpályán haladhatott a forgalom.

Baján pedig a csúszós úton egy kisteherautó egy ház kapujába rohant bele. A balesetben a jármű utasai közül ketten könnyebben megsérültek.

Parádsasváradon pedig egy kidőlt fa nehezítette a reggeli órákban a közlekedést. Nem bírta a hó súlyát, a tűzoltók elektromos fűrésszel darabolták fel.

A látótávolság is romlott

Alig több mint 20 méter volt a látótávolság reggel a Kékes lábánál. A nagy hóesésben csak lépésben tudtak menni a járművek. Egymás mellett állva, az út teljes szélességében lapátolták a havat az emberek, és a hókotrók is elindultak, hogy megtisztítsák az utakat.

A hegyen még rosszabb volt a helyzet. Kékestetőn már több mint 50 centiméter hó esett. A hókotrók folyamatosan dolgoznak, hogy járhatóvá tegyék az utakat.
Meghajlott faágakat kellett kivágni

Lillafüreden is a hó súlya alatt meghajlott faágakat lehetett látni mindenhol. Bár itt még csak alig több mint 10 centi hó esett, a hókotróknak már itt is munkába kellett állniuk.

A Budai-hegységben, Nagykovácsi környékén éjfélig 15-20 centiméternyi hó hullott.

Budapesten, a Normafánál több mint 15 centi hó esett. Az egész táj fehérbe borult. Volt olyan autó, amivel el sem tudtak indulni, mert szinte lehetetlen volt kiásni a hóból. A hókotrók itt is folyamatosan dolgoztak.

A magasabban fekvő települések közül a meteorológiai szolgálat a Miskolc Lillafüred-Jávorkút állomáson 43 centiméteres, Bükkszentkereszten 35 centiméteres, a Mátrán pedig 40 centiméteres hóvastagságot rögzített. Síkvidékeken a legnagyobb hóvastagságot – 16 centimétert – a Vas megyei Felsőszölnökön mérték.

Budán a magasabban fekvő területeken 13 centiméter friss hó hullott, a közútkezelő munkatársai több mint 50 járművel vannak jelen, folyamatosan takarítják és sózzák az utakat, de a belváros felé vezető úton így is lassabban halad a forgalom. A Budapesti Közlekedési Központ információi szerint a buszok is lassabban közlekednek, ezért nagyobb menetidővel kell számolni.A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a libegő sem üzemel a köd miatt.

Forrás:M1 Híradó

Fotó:MTI/ Komka Péter