Beer Miklós püspök szolgáltatta ki a betegek szentségét Ludányhalásziban

A napokban Dr. Beer Miklós megyéspüspök az Ipolypart Ápoló Gondozó Otthon és Rehabilitációs Intézetben szolgáltatta ki a betegek szentségét az otthon lakóinak.

Február 13., kedd – gondolhatnánk, hogy  ez egy újabb átlagos hétköznap, csak a szokásos tennivalók, a hó is esik, megint latyak lesz. Ez a nap azonban, nagyon különleges és áldott nap volt!

II. János Pál pápa 1993. február 11-ét jeles nappá tette. Ezen a napon – betegek világnapján – a figyelem középpontjában a betegek, a szenvedő ember áll.

Sok kéz szorgoskodott azon, hogy ez az ünnep mindenki számára meghitt és örömteli legyen, a ludányhalászi intézet lakói, dolgozói s vendégei számára egyaránt. Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök celebrálta a szentmisét. Homíliájában beszélt a váci irgalmasrendi kápolna megáldásáról, melynek ideje a betegek világnapján valósult meg. Elmondta mennyire fontos a betegek közötti szolgálat, a betegség illetve a beteg embertárs elfogadása.

Dr. Faragó Artúr egyházmegyei kórházlelkész, mint „házigazda” köszöntötte püspök urat, s az egybegyűlteket. Dr. Mike Róbert tiszteletbeli kanonok, ludányhalászi plébános is részt vett a szentmisén, melynek elején a lakók és a dolgozók is részesültek a betegek kenetében. Kovács Imre Ludányhalászi polgármestere is tiszteletét tette ezen az ünnepi alkalmon. A szentmise végén püspök atya megáldotta és nevesítette az intézet kórusát, melynek az „Árpádházi Szent Erzsébet kórus” nevet adta.

Hálámat és Köszönetemet szeretném kifejezni – a névszerinti felsorolástól eltekintenék – mindenki felé, aki bármilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy ez az ünnepi alkalom megvalósulhasson! Isten bőséges áldása kísérje a vezetők, dolgozók, lakók életét!

Koplányi János lelkigondozó

Mélyen érintett a szentmisén való részvétel során a szentatya beszédében elhangzott hivatásunkkal is egybekötött szeretetről – egymással – embertársainkkal való kapcsolatunk, bánásmódunkról. Mise után a püspökatyával való kötetlen és egyben közvetlen beszélgetés szintén nagy hatással volt rám, hiszen nem minden nap találkozunk, beszélgethetünk vele. köszönöm, hogy részt vehettem és részese voltam.

Mester Alice

A dal, a zene mindig közösségformáló. Jó élmény volt együtt énekelni, jobban összehozta a társaságot, a lakók és dolgozók kis közösségét. Külön meglepetés volt, hogy a püspök atyával néhány szót válthattunk és egy rendkívül barátságos, közvetlen embert ismerhettünk meg személyében.

Terápiás nővér

A megtiszteltetésen túl – mivel maga személyesen a Püspök atya jött el hozzánk ezen a szép ünnepen – végtelen lelki nyugalom és biztonság érzése töltött el.   Püspök Atya, ahogyan említette, az elmúlt 15 év szolgálati ideje alatt legalább 5. alkalommal jött el hozzánk, ezért szinte ismerősként üdvözölhettük Őt. Személyével, közvetlenségével és lelki nyugalmával lakóinkból is nyugodt viselkedést, figyelmet és tiszteletet váltott ki. Személy szerint megható volt látni és átélni mindazt, amit jelenléte, mondandója és a szentség kiszolgáltatása váltott ki belőlünk.

Szita Istvánné, Erika

Február 13-án intézményünkbe érkezett egyházmegyénk püspöke. Már hetek óta lelkesen készültünk a találkozásra lakóinkkal és a terápiás csoporttal. Eljött a nap: izgalom, lelkesedés, nyugalom hatotta át szívünket.

Éreztük, fontosak vagyunk és együtt tettünk valamit egy közösségért. Hozzájárulhattunk a betegek szentségéhez. Láttuk a meghatódást lakóink arcán, mikor Püspök Atya megfogta kezüket és mindenkinek különleges figyelmet szentelt a maga egyszerűségével. Nekünk is. Énekkarunk hangja áthatotta a termet és mindenki lelkét. Örültünk, megbecsülést éreztünk és mosolyogva tettük tovább a dolgunkat, ahol nem számított az idő múlása. Úgy érzem nagyon pozitív nap volt ez számunkra. Szívből köszönöm munkatársaim nevében is.

 

Forrás: Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata

Puszta Gáborné