Kegyetlen lehűlés jön: -20 fok is lehet a hétvégén!

Nagyon komoly lehűlés érkezik a hétvégén. Napközben -10 fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk, este pedig akár -20 foknál is hidegebb lehet – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Pénteken kezdetben mindenütt borult lesz az ég, majd délutántól északkeleten vékonyodik, szakadozik a felhőtakaró. Északkelet kivételével reggel még többfelé várható havazás, a Dél-Alföldön havas eső, eső is lehet, majd napközben a csapadék délnyugat felé szorul vissza. Az északkeleti szél többfelé megerősödik, helyenként hófúvásra kell számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon lesz a hidegebb, a Tiszántúl keleti felén az enyhébb idő.

Szombaton éjszaka az ország nagy részén, reggel, délelőtt, délnyugaton is csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap. Délnyugaton reggel még gyengén havazhat, majd csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szél megélénkül, az ország északkeleti felén megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet +4 és -3 fok között várható.

Vasárnap változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Néhol hózápor kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet többfelé erős lökések kísérik, helyenként hófúvás várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -18 fok között alakul, de a havas, gyengén felhős, szélvédett tájakon -18 fok alá hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és -7 fok között valószínű.

Hétfőn erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan valószínű havazás. Az északkeleti, északi szelet többfelé erős lökések kísérik, helyenként hófúvás várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -14 fok között valószínű, de a havas, gyengén felhős tájakon -20 fok alá hűl a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és -8 fok között várható.