Ma kezdődik a hazai amatőr színházi társulatok versenye Balassagyarmaton

Péntektől vasárnapig rendezik meg Balassagyarmaton a 36. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokat, a hazai amatőr színi társulatok versenyét – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Az amatőr társulatok megmérettetésén idén 13 darabot láthat a közönség, tíz hazai és három határon túli színjátszócsoport mutatkozhat be. Az előadásokat zsűri értékeli, emellett koncert és ismerkedési est is várja az érdeklődőket – hangzott el a műsorban.
Nagyházi Béla, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ igazgatója felidézte, hogy a balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokat 1964-ben rendezték meg először. Négy évvel később országos fesztiválllá vált, majd 1983-tól már többnapos, nemzetközi nem hivatásos színjátszó-találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja. 1967-től évente, 1990-től kétévente szervezik meg a programot.
Hegedűsné Jusztin Gizella kulturális menedzser a műsorban fontosnak nevezte, hogy a versengés keretében a társulatok egymás előadásait is láthatják. A bemutatót követő napokon pedig szakmai műhelybeszélgetéseken elemzik ki az előadásokat.
Mint mondta, már a jelentkezésnél látszott, hogy izgalmas és színvonalas lesz a fesztivál. A fesztiválon számtalan műfaj szerepel: lesznek komolyabb hangvételű előadások, szórakoztató darabok, kétszemélyes, illetve csoportmunkára épülő produkciók, formanyelvi kísérletek, klasszikus kőszínházi hagyományokat ápoló munkák és társadalmi problémára reflektáló művek is.
A produkciókat neves színházi szakemberek értékelik, a kiemelkedő szakmai teljesítményeket oklevéllel és a hagyományok szerint pénzjutalommal díjazzák – tette hozzá.