Egyre népszerűbb Bunyós Pityu balassagyarmati boksziskolája

A 2018/19-es idénytől kezdődően a Palóc Farkasok és a Nógrád Megyei Polgárőr szövetség együttműködő partneri megállapodást kötött.  Az erről szóló szerződést Barna János, mint a Palóc Farkasok alelnöke, Szikora István (ismertebb nevén Bunyós Pityu) a Palóc Farkasok szakmai igazgatója, valamint Vass Miklós a Nógrád Megyei Polgárőr szövetség elnöke írták alá, de munkájukat támogatja Balla Mihály országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere is. 

Az együttműködés alapvető célja az ökölvívósport stratégiai céljainak megfelelően a sportági tevékenység segítése, a polgárőrök érőnlétének javítása.

 Szikora István a nyírparasznyai kisfiú az 1980-as évek elején költözött Balassagyarmatra, ahol sportsikerei folyamatosan íveltek felfelé. Később budapesti srácként a Honvédban, majd az Újpesti Dózsában boxolt. Ázsiától Európáig mindenütt megfordult. A szupernehézsúlyú sportoló előbb ifjúsági bajnok lett majd a felnőtteknél is számtalanszor állhatott dobogóra. Több mint ötvenszer szerepelt a válogatottban, világbajnokságon az 5. helyen végzett, ötször lett magyar bajnok, és bronzérmesként tért haza az egyik Európa-bajnokságról. Megküzdhetett Mike Tysonnal és Lennox Lewissal. 1992-ben a barcelonai Olimpián húzott utoljára kesztyűt, ezt követően végleg befejezte az ökölvívást.

A versenyszerű sportolást ugyan nem folytatta tovább, de a tudását edzőként hasznosítani tudta. Jelentős részt vállalt a legújabb edzésrendszerek alkalmazásában és terjesztésében, kiegészítve saját szakmai tapasztalataival.

 Pár héttel ezelőtt tért vissza ifjúsága színhelyére az Ipoly parti városba, hogy 27 év kihagyás után újra megszerettesse az ökölvívást a Nógrád megyei emberekkel.

Elszántan hirdeti, hogy box egy olyan technikai sport, amit egyéni adottságokból kell kifejleszteni. A szabadságról szól, fejleszti a műveltséget, az intelligenciát és szigorú szabályok között működik.

A jövőben a fiatalok mellett a megyében tevékenykedő ökölvívás iránt érdeklődő ifjú polgárőröknek is lehetősége nyílik az edzésekre Balassagyarmaton a volt határőrség sport centrumában.

N. Bartanusz Andrea