Salgótarjáni pedagógusoknak tartottak előadást a biztonságos internethasználatról

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakembere 2018. március 5-én Salgótarjánban, a SÁIK Székhelyintézmény (Gagarin Általános Iskola) tantestületi értekezletén tartott előadást a biztonságos internethasználatról, valamint a közösségi oldalak veszélyeiről.

Noskó Zsolt címzetes rendőr őrnagy az előadásában kifejtette, hogy a képzések során nagy hangsúlyt kell fektetni a gyermekek tudatos internethasználatra történő nevelésére, és fel kell hívni a figyelmüket annak veszélyeire. A szakember interaktív feladatokkal mutatta be a gyermekek problémamegoldó és a kommunikációs készségét fejlesztő képzések fontosságát, majd röviden ismertette azon határvonalakat melyen túl egy cselekmény (diákcsíny), bűncselekménynek minősül.

A rendőrség munkatársa előadásában bemutatta, hogy a fiatalok által a közösségi oldalakra feltöltött fényképek és videók révén kiszolgáltatottakká válhatnak, majd elmondta, hogy az áldozattá válás megelőzése érdekében – a probléma és a veszély korai felismerése érdekében – a tanárok és a szülők együttműködése is szükséges.

Az előadás célja a figyelemfelhívás mellett, a tudatos és elővigyázatos felhasználói tevékenységre nevelés, valamint a pedagógusok és a rendőrség közötti még szorosabb együttműködés kialakítása volt.

A biztonságos internetezés érdekében kérjük fogadják meg az alábbi tanácsokat:

– Fedezzék fel gyermekével közösen az internetet!

Keresse gyermeke életkorának megfelelő érdekes weboldalakat, és böngésszék ezeket együtt! A közös tapasztalatokat megkönnyítik a jövőben az internethasználattal kapcsolatos pozitív és negatív élmények megbeszélését.

– Állapodjon meg gyermekével az internethasználatra vonatkozó szabályokban!

Ezek tartalmazzák például a személyes adatok kiadására vonatkozó szabályokat, a többi online-felhasználóval szemben tanúsított helyes magatartást, illetve az Ön családjában elfogadott online-tevékenységeket.

– Hívja fel gyermeke figyelmét a személyes adatok védelmének fontosságára!

Magyarázza el az adatok könnyelmű kiadásának veszélyeit! Javasoljuk, hogy vezesse be egyszerű szabályként, hogy gyermeke nevét, telefonszámát és fényképeit kizárólag az Önnel történő egyeztetés után adja csak ki.

– Beszéljen gyermekével az online-ismerősökkel történő valós találkozás kockázatairól!

Az internet fantasztikus lehetőségeket kínál új emberek megismerésére. Ennek azonban számos veszélye is van. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében, állapodjon meg gyermekével, hogy ilyen találkozások esetén mindig legyen jelen egy ismerős felnőtt, vagy legalább egy barátnő/barát! Találkozót pedig kizárólag nyilvános helyre beszéljenek meg!

– Beszéljen gyermekével az interneten található tartalmak hitelességéről!

Mutassa meg gyermekének, hogy lehet a tartalmak helyességét más forrásokkal való összehasonlíts útján ellenőrizni! Tudatosítsa benne, hogy ahogy egyébként a valós életben, úgy az interneten sem minden az, aminek látszik.

– Bátorítsa gyermekét a helyes netikettre!

A netikett az internetes informális viselkedési szabályok összefoglaló neve. Egyszerűbben: ami a valós életben megengedett, megengedett az interneten is. Ami a valós életben tilos, tilos az interneten is.

– Legyen nyitott, tájékozódjon gyermeke internethasználatáról!

Nem egyszerű feladat, mert a gyerekek – főleg a nagyobbak – nem szívesen avatják be a szülőket a dolgaikba, de próbáljon meg beszélgetni arról, melyek gyermeke kedvence weboldalai, mely témák érdeklik, mi foglalkoztatja őt. Ez lehetővé teszi Önnek, hogy megismerje a gyermek internetes szokásait, és ha kell, segítséget tudjon nyújtani neki.

– Készüljön fel a legrosszabbra is!

Beszéljen az internetes zaklatásokról, a káros, vagy tiltott oldalakról! Ha gyermeke az interneten zaklatás, vagy bűncselekmény áldozatává vált, vagy mással megtörtént eset jut az Ön tudomására, ne tartsa titokban, kérjen segítséget a Kék Vonaltól vagy jelentse a bizontsagosinternet.hu-n!

– Ne feledje: az internetnek sokkal több előnye van, mint kockázata!

Az internet kitűnő terep a tanulásra és a szabadidős tevékenységekre. Bátorítsa gyermekét az internet tudatos használatára és minden pozitív lehetőség felfedezésére!