Vörösboros marhapörkölt, áfonyalekvárral és házi zsemlegombóccal

Hozzávalók (4 főre):

Marhapörkölthöz:

  • 500 g marhacomb vagy lábszár
  • 2 db paradicsom (közepes nagyságúak)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • őrölt pirospaprika
  • 2 db sárgarépa
  • 2 ek feketeáfonya lekvár
  • 2 dl száraz vörösbor

Zsemlegombóchoz:

  • 10 db egész zsemle
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db tojás
  • 2-3 evőkanál liszt (amennyit felvesz a massza)
  • friss, apróra vágott petrezselyem
  • 2 dl tej

Elkészítés:

Először a zsemlegombócokat fogjuk legyártani. Ehhez az apróra vágott szalonnát és a vöröshagymát serpenyőben lepirítjuk, majd ezt tesszük a zsemlekockákkal is.

Amint ez megtörtént egy keverőtálban hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a petrezselymet, a sót, a tejet, majd alaposan összekeverjük, és gombócokat formálunk.

Végezetül forró vízben 3-5 percig készre főzzük őket.

Jöhet a marhapörkölt.

A kockára vágott húsokat a serpenyőben addig készítjük el még a húsok ki nem „fehérednek”, és amikor már kellően elég vizet adtak ki magukból hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát, a lekvárt, a paradicsomot, valamint a vörösbort.

A főzés ideje alatt mindig csak annyi vízzel pótoljuk, hogy éppen ellepje, és természetesen kóstolgassuk is közben. A marhapörkölt készítés időigényes munka, de megéri türelmesnek lenni higgyétek el 🙂  Amikor készen vagyunk ízlés szerint tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Alapi Öcsi