Hozzávalók (4 főre):
Marhapörkölthöz:
- 500 g marhacomb vagy lábszár
- 2 db paradicsom (közepes nagyságúak)
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt pirospaprika
- 2 db sárgarépa
- 2 ek feketeáfonya lekvár
- 2 dl száraz vörösbor
Zsemlegombóchoz:
- 10 db egész zsemle
- 20 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db tojás
- 2-3 evőkanál liszt (amennyit felvesz a massza)
- friss, apróra vágott petrezselyem
- 2 dl tej
- só
Elkészítés:
Először a zsemlegombócokat fogjuk legyártani. Ehhez az apróra vágott szalonnát és a vöröshagymát serpenyőben lepirítjuk, majd ezt tesszük a zsemlekockákkal is.
Amint ez megtörtént egy keverőtálban hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a petrezselymet, a sót, a tejet, majd alaposan összekeverjük, és gombócokat formálunk.
Végezetül forró vízben 3-5 percig készre főzzük őket.
Jöhet a marhapörkölt.
A kockára vágott húsokat a serpenyőben addig készítjük el még a húsok ki nem „fehérednek”, és amikor már kellően elég vizet adtak ki magukból hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát, a lekvárt, a paradicsomot, valamint a vörösbort.
A főzés ideje alatt mindig csak annyi vízzel pótoljuk, hogy éppen ellepje, és természetesen kóstolgassuk is közben. A marhapörkölt készítés időigényes munka, de megéri türelmesnek lenni higgyétek el 🙂 Amikor készen vagyunk ízlés szerint tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Alapi Öcsi