Kim Dzsongun a szavát adta az atomfegyvermentesítésre

A dél-korai külügyminiszter szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető szavát adta az atomfegyvermentesítésre. Kang Kjung Va erről a CBS amerikai televíziónak adott vasárnapi interjújában beszélt.

A dél-koreai diplomácia irányítója szerint Kim Dzsongun szavai „különösen nyomatékosak”, mert az észak-koreai vezető korábban soha nem tett ilyen ígéretet.

A CBS televízió Szemben a nemzettel című politikai vitaműsorában megszólaló külügyminiszter asszony hangsúlyozta, hogy Kim Dzsongun és Donald Trump várható találkozója „történelmi jelentőségű kötelezettségvállalás” az észak-koreai vezető részéről. Hangsúlyozta annak jelentőségét is, hogy Kim Dzsongun személyesen részt vesz a harmadik Korea-közi egyeztetésen, amelyre a két Koreát elválasztó demarkációs vonaltól délre, dél-koreai területen kerül sor. „A két előző egyeztetésre Phenjanban, az észak-koreai fővárosban került sor, s maga az a tény, hogy Kim Dzsongun délre utazik, önmagában is nagyon jelentős” – fogalmazott Kang Kjung Va.

A dél-koreai politikus szerint a nemzetközi közösséget is „egészen meglepte”, hogy az amerikai elnök ilyen gyorsan elfogadta az észak-koreai vezető invitálását a tárgyalásokra. „Rendkívül bátor döntés volt ez Trump elnök részéről” – mondta az interjúban Kang Kjung Va, majd kifejtette, hogy az amerikai elnök „eltökélt abban, hogy egyszer s mindenkorra megoldja” az észak-korai válságot. Mint mondta: Washington határozott és erőteljes nyomásgyakorlása Észak-Koreára, a Phenjanra kivetett széleskörű gazdasági szankciók késztethették Phenjant, hogy tárgyalóasztalhoz üljön.

A külügyminiszter leszögezte: „mi úgy gondoljuk, hogy az észak-koreai vezető most leltárt készít… és megadjuk neki a szükséges időt, hogy nyilvános üzeneteket fogalmazzon meg”. Ugyanakkor azt is közölte, hogy a párbeszédért Szöul szerint „nem jár jutalom”.