Még mindig őrölnek a 254 éves malom kerekei Béren  

Aki a vidéki élet nyugalmát és csendjét keresi, akit megnyugtat a patak csobogó vizének hangja, esetleg különleges filippínó ételeket is megkóstolna, vagy arra szeretne választ kapni, hogyan működik a 254 éves vízi malom, azok figyelmébe ajánlom a Malom Udvart és az Anna tanyát. A családi vállalkozásként működtetett kis farm festői környezetben Béren található, nem messze tőle pedig a rendezett porta rejtett kincseit fedezhetik fel a látogatók.

Az informatikus mérnökként végzett Bánfi-Sales Ruth Anna kilenc évvel ezelőtt kötött házasságot Bánfi Ferenccel, aki ha tehette a szabadidejét Béren töltötte. Ann gyorsan beleszeretett az érintetlen természetbe, a hegyek látványába, nagy álma volt, hogy Európában megmutassa a Fülöp-szigeteki kultúrát és vendégszeretet. Családja mostani otthonától 12000 km-re rizstermesztéssel és háztáji állattartással foglalkozik, így nem állt messze tőle a mezőgazdaság és az állattenyésztés.

Mikor megláttam az érintetlen természetet, a hegyeket, mikor meghallottam a patak vizének csobogását, abban a pillanatban tudtam, hogy megtaláltam álmaim otthonát. Itt el tudnám képzelni a jövőt. A fantáziám egyre csak szárnyalt. Úgy gondoltuk a férjemmel, hogy nyitunk egy éttermet, mellé jurtát, esetleg egy tanyát. A megvalósításról szőtt álmaink végső gondolataként a Malom Udvar tervei maradtak. Egészen az elmúlt év végéig, amikor megvalósult az Anna tanya projektünk. A farm ismertsége, elismertsége napról napra nő, ami szerintem annak köszönhető, hogy állatainkat tápmentesen neveljük és bio zöldségeket termesztünk.

Az évek folyamán a filippínó szépség megtanult gazdálkodni, a vendéglátó egység önellátására törekedett, a megmaradt alapanyagokat feldolgozta. A látogatók az étterem közelében szemügyre vehetik a szépen gondozott konyhakertet, ahol a gazdasszony kialakította a vegyszermentesen termesztett fűszernövények parcelláit. Itt aztán sokféle különlegesség sorakozik a rozmaringtól kezdve, a tárkonyon át, a kakukkfűig, de hamarosan az ágyásokba kikerülnek a trópusi zöldségek palántái is.  A farmon az állatok ellátását, takarítását épp oly nagy odaadással végzi, mint a konyhai teendőket.

Számunkra a biogazdálkodás nem üzlet, hanem életforma. Hamar rájöttünk mennyire fontos, hogy tartósítószer- és adalékanyagoktól mentes kézműves ételeket tegyünk a vendégek elé az asztalra. Hasonló figyelmet szentelünk az állatok bio tartására. A szabadon tartott, szemes takarmánnyal táplált (búza, árpa, kukorica, napraforgó, borsó) un. tanyasi apró jószágok bőrének sárga színe, húsának zamata, tojásának színe és magas tápértéke utolérhetetlen és nyugodtan mondhatjuk, hogy verhetetlen. Most próbálkozunk a galambok, a csirkék, a libák és kacsák szaporításával. A sertéseink 50 kg körül vannak, hamarosan érkeznek a lovak is.

A fészekben friss tojások várják feldolgozásuk módját és idejét, az apró jószágok az udvarban az utolsó fűszálat is kikaparják, lecsípik. Ez a tanyasi élet titka. Éttermükben egyre több az exkluzív – az Anna farmról hozott alapanyagokból készült – étel.

A család minden tagja kiveszi részét a munkából. Nagy élvezettel szedik össze a tojófészekből a friss tojásokat és a gyermekeim épp olyan ragyogó tekintettel hozzák a kosárhoz, mint a férjem.

A Malom Udvar éttermet úgy alakították ki, hogy a vendégeknek rálátása legyen a környezetükre. A hatalmas panoráma üvegablakokon keresztül a táj szépségét és a malom működését csodálhatják, de hasonló üvegfalon keresztül kísérhetik figyelemmel a konyhában folyó munka minden mozzanatát. Fontos ez azért, mert a látványkonyha egyfajta bizalmat sugároz a látogatóknak. A magyar ízeken túl filippínó ételeket is kínálnak, amelyeket Ann készít el.

N. Bartanusz Andrea

Beküldött fotók