Balázs János festőművész munkásságát bemutató szabadtéri tárlat nyílt Salgótarjánban

Önkéntesek dolgoznak a Balázs János festőművész munkásságát bemutató szabadtéri tárlat kialakításán Salgótarjánban 2018. április 14-én. A Sakkozzuk ki! városszépítő egyesület és a Dornyay Béla Múzeum közös szervezésében létrejött kiállítás Szabó Tamás szobrász Balázs János festőművészt ábrázoló szobra mellett kapott helyet. MTI Fotó: Komka Péter

A hétvégén majd félszázan festettek a Sakkozzuk ki! akciócsoport irányításával Salgótarjánban. A Pécskő út elején található Balázs János szobor melletti falrész ad vasárnaptól otthont egy újabb tárlat helyszínének.

A civil szervezet 4 éve működik, évente 2-3 programot szerveznek a városban, ami elsősorban a közösség építésről és a város szépítéséről szól.

Az önkéntesek segítségével megvalósított festési akcióról Kelemen Tímea, az akciócsoport egyik tagjai így nyilatkozott:

-Azért választottuk ezt a helyet, mert feltűnt, hogy a fal nincs olyan állapotban, ami méltó környezetül szolgálna Balázs János szobrához. A tárlat anyagát a Dornyay Béla Múzeum tulajdonában lévő képzőművészeti és irodalmi gyűjteményből választottuk, s ezek reprodukciói kerültek a színes felületre. A látványterv központi eleme egy montázs, ami a festő főbb motívumait foglalja magába.

Úgy érzékeljük, hogy a programokra egyre könnyebb a bevonás, már nem kell külön személyeket megszólítani, maguktól jönnek, az általános iskolás gyerekektől, egészen a nyugdíjas korosztályig. Ezért is próbáljuk úgy kitalálni a feladatokat, hogy mindenki megtalálja a helyét. Reméljük a végeredmény a városlakók örömére szolgál.

Az elmúlt év őszén készítették el első állandó szabadtéri kiállításukat. Az akciócsoport akkor az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola falát festette és díszítette.

N. Bartanusz Andrea