Évet értékeltek a nógrádi polgárőrök

Április 14-én Héhalomban tartotta éves beszámoló közgyűlését a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség. A rendezvényen értékelték az elmúlt évet, a teljesítést és megfogalmazták a további feladatokat.

A Közösségi Ház nagytermében a polgárőrök és a meghívott vendégek megismerhették a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség 2017. évi működését. Jelen volt dr. Budai István büntetés-végrehajtási dandártábornok, a Balassagyarmati Börtön és Fegyház parancsnoka, dr. Nagy László rendőr dandártábornok, Nógrád megye rendőr-főkapitánya,  dr. Tündik Győző rendőr alezredes, Kállói Rendőrőrs parancsnoka, Csörsz Zsuzsanna pénzügyőr őrnagy, Nemzeti Adó- és Vámhivatal képviseletében. Az Országos Polgárőr Szövetség részéről Markos György külkapcsolatokért-, illetve Csóra György oktatásért felelős elnökhelyettesek.

A rendezvényt Bakos József, Héhalom polgármestere köszöntötte, majd Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szövetség elnöke az elmúlt évet értékelve úgy fogalmazott, hogy a 2850 fős létszámú megyei polgárőr állomány az előirányzatoknak megfelelően teljesítette a szolgálatok ellátását. Részt vettek rendezvényeken, megyei programokon, kiemelten kezelték a Szomszédok Egymásért Mozgalomban való részvételt. Az elmúlt évben a lejelentett szolgálatok száma 516 ezer óra felett volt, ebből a rendőrséggel közös szolgálat 26 ezer óra, ez egy főre levetítve átlagosan 181 órát jelent.

„Pénzügyi gazdálkodásuk javarészt a járások és egyesületek fenntartására összpontosult, a megyei fenntartásra a pénzek engedélyezett 20 százalékát sem használtuk fel. Az elmúlt évben a támogatások 86%-át az egyesületek működésére fordítottuk. 2017-ben négy ellenőrzést tartott az OPSZ és a megye felügyelő bizottsága, de szabálytalanságot, törvénytelenséget és pénzügyi hiányt nem találtak.”- mondta Vass Miklós.

Csóra György beszédében hangsúlyozta, hogy Európában Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország, ami a kormányzatnak, a rendőrségnek és a polgárőrségnek köszönhető.

Dr. Nagy László rendőr dandártábornok megköszönte a polgárőrök áldozatos munkáját, majd dr. Bánfi Ferenc nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, mint Bér település polgárőr vezetője arról beszélt, hogy a településükön évek óta nem történt bűncselekmény. Markos György  bejelentette, hogy az OPSZ alapszabály módosítást kezdeményez annak érdekében, hogy a szervezetben csak olyan polgárőr legyen „aki megfelelően csinálja dolgát”.

A közgyűlés által elfogadott beszámolók után, elismerések átadására került sor.  A Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát Dávid Barbara , a Polgárőr Érdemkereszt Ezüst fokozatát Csörsz Zsuzsanna pénzügyőr őrnagy, Mesterné Bálint Veronika, Odler Ferenc és Bakos József  vehették át.

A rendezvény végén  Márti József plébániai kormányzó  megszentelte és megáldotta a polgárőrök újonnan kapott szolgálati autóit.

N. BartanuszAndrea