Nógrád megyei is lehet az ország legszebb konyhakertje

Karcag városa idén is meghirdette Magyarország legszebb konyhakertje pályázatát, amelyhez megyénkből Kazár, Dejtár, Hont, Nőtincs, Szécsénke és Patak is csatlakozott. Idén is több kategóriában indulhatnak a versenyzők.

Immár hatodik éve mérhetik össze tudásukat a konyhakertek művelői. Ebben az évben április végéig lehet jelentkezni a Legszebb konyhakertek programba önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, egyesületeknek, lakóközösségeknek, egyházközségeknek, intézményeknek és magánszemélyeknek. A versenyen részt vehet gyümölcsös, zöldséges vagy akár egy erkélyen kialakított kert is.

A program Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármesterének ötlete alapján valósul meg, a megmérettetés nem titkolt célja a konyhakertet művelők munkájának elismerése.

Az ötletgazda a program honlapján kifejtette: az elmúlt években egyre több a műveletlen, elhanyagolt terület, sokan legfeljebb díszkerteket gondoznak, a konyhakertekből viszont nagy a hiány az országban. Ezért született az ötlet, amelynek mottója így szól: legyen zöldséges/gyümölcsös kert Magyarország minden balkonján, udvarán és kertjében!

A verseny egyre népszerűbb. Az első évben páran neveztek, tavaly már 38 jelentkező volt. Az eddigiekhez hasonlóan most is több kategóriában indulhatnak.  A zsűri a kerteket és balkonokat kétszer tekinti meg, majd a verseny végén ünnepélyes keretek között nyertest hirdetnek.

N. Bartanusz Andrea