Szondi várfutást rendeztek az Emlékhelyek Napján Drégelypalánkon

Május 12-én, szombaton délelőtt első alkalommal startolt el a „Légy Te is Szondi vitéze!” – Roham Drégely várához futóverseny Drégelypalánk központjából. A verseny egy rendszeresen futó drégelypalánki házaspár, Deme Mária és Deme Lajos ötlete alapján indult, a Szondi Kiállítótér és Turisztikai központ állt a kezdeményezés mellé. Az egyedi programokkal fűszerezett megmérettetésen 87 futó állt rajthoz, hogy leküzdje a két táv – 3, 6 kilométer – valamelyikét. Az érdeklődők viselet- és fegyverbemutatót láthattak, kemencés kenyérlángost kóstolhattak, a bátrabbak korabeli ruhákba öltözhettek.

A Várfutással egy történelmi eseménynek állítottak emléket. Ali budai pasa 1552. július 6-án több mint 10 000 főnyi seregével kezdi meg a vár ostromát. Szondi és 146 főből álló serege a nagyerejű rohamnak megpróbált ellenállni, de rövid, öldöklő harc után a vár végül elesik. Az akkor életükért küzdő hősökre emlékeztek ezzel a rendezvénnyel.

A 6 kilométeres vitéz távot a férfiak közül végül Nagy Adrián teljesítette a leggyorsabban, míg a női mezőnyben Pesek Diana végzett az élen.

A 3 kilométeres apród távot a férfiaknál Tóth Balázs nyerte, míg a nők közül Kelemenné Pósfai Szilvia teljesített a legjobban.

A versenyen minden befutó érmet vehetett át Szondi várkapitánytól és két apródjától.

Többen jelezték: “Jövőre is itt leszünk!”

N. Bartanusz Andrea