Nógrád megyében is csökken a munkanélküliek száma

A 2018. február–áprilisi időszakban a KSH adatai szerint a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 32 ezer fővel, 177 ezerre csökkent Magyarországon, ezzel párhuzamosan Nógrád megyében is kedvezően változtak a munkanélküliségi adatok. Kimutatások igazolják, hogy a nőkkel ellentétben a férfiakat alacsonyabb munkanélküliségi ráta jellemezte, ezért esetükben a javulás mértéke is nagyobb volt.

Ahogy az egész országra jellemző, így Nógrád megyében is folyamatosan csökken a munkanélküliek és intenzívebben nő a foglalkoztatottak száma. Konkrétan hogy alakult az első negyedév statisztikája? Minek köszönhető a pozitív változás? Milyen lehetőségek vannak még a munkanélküliek számára?

Ezekre a kérdésekre kerestünk és kaptunk válaszokat Tamási Ildikótól, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály főosztályvezetőjétől.

Az elő negyedéves feldolgozott adatok alapján, a foglalkoztatottak 15-64 éves népességen belüli aránya a tavalyi 58,7%-ról 66,2%-ra növekedett. Ami a legfontosabb a számok közül, hogy bár nem a legalacsonyabb foglalkoztatottsági rátával rendelkező megye vagyunk, bekerültünk a közép mezőnybe. Ez azért fontos és pozitív a megye szempontjából, mert a lakosok életminőségének javulását vonja maga után.

A központi nyilvántartásban lévő munkanélküliségi adatok szerint ez év áprilisában 10 922 fő van jelen Nógrád megye regiszterében. Visszatekintve az elmúlt évekre, soha nem volt áprilisban ilyen alacsony.

Bár a legalacsonyabb munkanélküliségi számokat mérjük, de országos viszonylatban a regisztrált álláskeresők 12,4%-os aránya sajnos még mindig a legmagasabb. A nyilvántartásban szereplő regiszter adatok alapján a leghátrányosabbak kategóriájába tartozunk.

2010-ben majdnem 20 ezer álláskereső volt Nógrádban, 2017-ben ez 11,5 ezerre csökkent. A kedvező irányú változáshoz sokban és abszolút hozzájárul a közfoglalkoztatás.

2016-ban még 8200 közfoglalkoztatott volt átlagosan Nógrád megyében, ebben az évben nem érjük el a 6000 főt. Úgy csökkent a közfoglalkoztatottak száma több, mint 2000 fővel, hogy nem a regiszterbe jöttek vissza, hanem elhelyezkedtek az elsődleges munkaerőpiacon, vagyis dolgoznak. A vállalkozások a munkaerőigényei jelentősen nőttek ebben az időszakban, bátrabban válogatnak a már végzett szakmunkások közül. Sajnos, akik a regiszterben maradtak, azok döntően alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek vagy szakképzetlenek, ezért a képzésük elengedhetetlen.

A munkanélküliek képzését évek óta végzik, nagy számban kerülnek ki álláskeresők. Az is látszik, hogy a technológia váltás, a nyugdíjba kerülők pótlása miatt elengedhetetlen a munkaviszonyban állók fejlesztése, átképzése.

A korábbi évekkel ellentétben idén már februárban elindultak az első tanfolyamok az uniós programokban, de az „Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” című kiemelt projektben is folyamatos a beiskolázás. A tervezett képzések között zömében OKJ-s, azaz szakmát adó tanfolyamok szerepelnek, emellett a szokásos nyelvi és hatósági képzések indítására is sor kerül. 2018-ban várhatóan 2000 fő feletti létszám kapcsolódhat be valamelyik képzésünkbe.

A 6 járásban megoszlik a 10 922 fő munkanélküli. A szécsényi járás a leghátrányosabb helyzetű és a megyeszékhely, Salgótarján rendelkezik még magas álláskeresési aránnyal. Nógrád megye hátrányos helyzetéből adódóan az elmúlt években magas volt a munkanélküliek, a tartósan munkanélküliek száma. Itt is csökken az arány, de még mindig nagyon sokan tartoznak azon célcsoportok közé, ahol kiemeltebb odafigyeléssel, képzéssel, vagy bértámogatási konstrukcióval tudjuk őket segíteni, hogy elhelyezkedjenek a munkaerőpiacon.

A 25 év alatti fiatal álláskeresők aránya is intenzív csökkenő tendenciát mutat, amíg 3 évvel ezelőtt 2600 fő volt, ma 1600 fő van a nyilvántartásukban. A jelentős csökkenés az Ifjúsági Garancia Program támogatásának is köszönhető.

Az idősebb korosztályt is segítjük a munkaerőpiacra visszahelyezni, amely közel 5000 fő elérését jelenti, it az Út a munkaerőpiacra programunk nyújt támogatási lehetőségeket.

2017-ben több mint 5000 -, ebben az évben pedig már több mint 2300 főre vonatkozóan nyílt piaci állásajánlat érkezett be rendszerünkbe. A vállalkozások létszámbővítési igénye egyértelműen megmutatkozik, keresik a munkavállalóikat mind az álláskeresők, mind a közfoglalkoztatottak köréből. Foglalkoztatási szándék esetén az álláskeresők számos csoportjához támogatást tudunk adni. Kiemelt célunk az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedés elősegítése. 2018-ban a rendelkezésre álló forrásokból legalább 2500 fő után tudunk bér jellegű támogatást nyújtani.

Összefoglalva azt tudjuk mondani, hogy jelentős átrendeződés van a foglalkoztatásban, az adatok szerint a közfoglalkoztatásból egyre többen tudnak átlépni az elsődleges munkaerőpiacra, a munkanélküliségi ráta 2017. első negyedév átlagához képest megyénkben is csökkent. Az elmúlt hónapokban több beruházás, fejlesztés vette kezdetét megyénk területén, így ezek befejezése után újabb munkahelyek létesülnek. Az intenzív munkaerő-toborzás jelenleg is zajlik. A cégek számtalan tartós munkanélkülit tudnak majd betanítás után alkalmazni, így a térség munkanélküliségi rátájának csökkentéséhez is jelentősen hozzájárulhatnak.

N. Bartanusz Andrea