Fico szerint gyalázatos, ha Ausztria lezárja határait

Roberto Fico (MTI/EPA/Ettore Ferrari)

Ausztria nem gondolhatja, hogy lezárhatja saját határait, gyalázatos, ha Ausztria ezt a politikát követi – idézte Roberto Ficónak, az olasz képviselőház elnökének szavait csütörtökön az olasz sajtó.

 Roberto Fico a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa kijelentette, az Ausztria tervezte lépés elfogadhatatlan: „a mi Európánk Schengenre is épül, és gyalázatos ez a fajta politika Ausztria részéről, amely most egyben az unió soros elnöke is”.

Hozzátette, ez a politika nem jó irányba vezet, és meg kell változtatni. A szolidárisabb Európa teszi Európát biztonságosabbá. Az egységesebb Európa egész Európát jobbá tudja tenni. Ezeknek az elveknek kell érvényesülniük.

Roberto Fico az olasz államfő Sergio Mattarella korábbi kijelentéseihez csatlakozott, aki irracionálisnak és felelőtlennek nevezte az Ausztriától tervezett határzárást. „Kevéssé felelősségteljes veszélyeztetni az európaiak mozgásszabadságát” – mondta Sergio Mattarella.

A római parlament alsóházának elnöke egy olaszországi könyvfesztiválon mondott véleményt a bécsi kormány bejelentéséről, miszerint ha Németország megerősíti az Ausztriával közös határok védelmét, ugyanezt teszi majd Ausztria is déli határvonalai ellenőrzésének szigorításával Olaszország és Szlovénia irányába. Ez az osztrák-olasz határátkelőkön, kiemelten a Brenner-hágónál a személy- és járműforgalom eddigi szabad mozgásának végét jelentheti.

Roberto Fico az M5S mozgalmi, baloldali szárnyához tartozik. Az utóbbi hetekben saját kormánya migrációs politikáját is bírálta, elhatárolódva a belügyminiszter Matteo Salvininak attól a döntésétől, amellyel lezárták az olaszországi kikötőket a nem kormányzati szervezetek (NGO) migránsokat mentő hajói előtt. Roberto Fico hangsúlyozta, hogy az NGO-k “rendkívüli munkát végeznek a Földközi-tengeren”. Később az M5S vezetője, Luigi Di Maio úgy kommentálta Fico kijelentéseit, hogy a migrációról a kormány és nem Fico dönt.

A Corriere della Sera olasz napilap a tiroli rendőrség adatait közölte, miszerint májusban kettő, júniusban egyetlen egy illegális bevándorló sem próbált meg átlépni Olaszországból Ausztriába. Januárban 65, februárban 52, márciusban 26 illegális bevándorlót tartóztattak fel.