Nem vagy egyedül! Salgótarjánban öt éves a „Fájdalomcsillapító, segítő üzenet”

A kimutatások alapján évente 7500 új emlőrák megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon, ebből közel 2500 halálesetet okoz a betegség. Ha korai stádiumban fedezik fel, jók a gyógyulási esélyek. Az emlő részleges vagy teljes eltávolítása, fájdalmas, hosszadalmas fizikai gyógyulással jár, de a lélek még nehezebben dolgozza fel a veszteséget.


A Nemzetközi Szívpárna Program az Amerikai Egyesült Államokban kezdődött. Janet Kramer-Mai (Erlanger Hospital, Tennessee) onkológiai klinikai nővérnél mellrákot diagnosztizáltak, és három nagynénje varrt számára egy szív alakú párnát a műtét utáni időszakra (2001). A szív alakú párna, melyet ma már a világ számos országában önkéntesek varrnak és ajándékoznak az emlőrákkal műtött pácienseknek, a műtött oldalon a hónalj alá téve csökkenti a fájdalmat és feszülést, a váll és a kar megtámasztásával csökkenti a nyirokpangást.

• A párna a mellműtét után közvetlenül, a műtött oldalon a hónalj alá téve enyhíti a fájdalmat.
• A váll és a kar megtámasztásával csökkenti a nyirokpangást.
• Segíti a köhögést, megtámasztva a mellkast.
• Az autóban a biztonsági öv alá helyezhető.
• A fizikai előnyökön túl a páciens az önkéntes segítők lelki támogatását, együttérzését is érzi

A Magyar Foltvarró Céh Egyesület 2010-ben csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez. Több foltvarró csoportjuk, és más baptista gyülekezeti önkéntes csoport is rendszeresen készít standard méretű szívpárnákat.

A kezdeményezés lényege, hogy az emlőrák műtéten átesett betegek egy formatervezett és puha, bőrbarát pamut anyagból készült párnát kapnak, mely elősegíti a sebgyógyulást és a zavartalan nyirokkeringést. Egységes formai és alapanyag-kritériumoknak kell megfelelniük, és kizárólag ingyenesen adhatók az érintetteknek.

A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezet vezetője 2013-ban felvette a kapcsolatot Dr Mészárosné dr Seres Leila kutatóorvossal, aki a Baptisták az Egészségért Munkacsoport vezetője és a kezdeményezés egyik budapesti koordinátora 2012. óta. A doktornőnek köszönhetően a helyi igényeknek megfelelően 2013 óta folyamatos a párnák szállítása Salgótarjánba. Legutóbb a Galgamenti Ajándékozó Műhely önkénteseitől hozta el Urbán Enikő kapcsolattartó.

A párnák mellé a helyi alapszervezet önkéntesek egy személyes megszólító levelet is tartalmazó hiteles információs csomagot is mellékelnek, amely az érintetteknek a betegségükből való gyógyulásukhoz szükséges hasznos útmutatókat, szakmai tanácsokat tartalmaz. A kis csomag átadását a civil szervezet a Szent Lázár Megyei Kórház Sebészeti Osztályán az emlőműtéten átesettek számára előzetes egyeztetés alapján az osztály szakszemélyzete segítségével végzi. Az elmúlt öt év alatt több mint 500 érintett kapta meg Salgótarjánban ezt a „tárgyiasult üzenetet” a harcot már megvívott társaktól, üzenve: „Nem vagy egyedül, segítünk”.

Végül álljon itt egy idézet, amely a szívpárnákat Európában elterjesztő Nancy Ruth Friis-Jensen dán nővértől származik, és amelyet mi, mint a magyarországi program megvalósítói is célunknak tekintünk:

Célom, hogy a szívpárna minden pácienshez eljusson, akinek szüksége van rá.
Álmom, hogy a jövőben ne legyenek páciensek, akiknek szükségük lenne rá.

Nancy Ruth Friis-Jensen