Orbán Viktor Berlinben: Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról

Berlin, 2018. július 5. Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel kancellár sajtóértekezlete berlini kancellári hivatalban 2018. július 5-én. (MTI/EPA/Filip Singer)

Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról a szigorú határvédelemmel – mondta a miniszterelnök, miután tárgyalt Angela Merkellel.

A miniszterelnök szerint Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról azzal, hogy megakadályozta, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen be Magyarország területére.

Orbán Viktor csütörtökön Berlinben találkozott Angela Merkel német kancellárral, majd közös sajtótájékoztatójukon elmondta: Magyarország álláspontja a migráció tekintetében évek óta változatlan, és ezt mindig őszintén, egyenesen el is mondta.

Magyarország azért épített kerítést a déli határára, hogy visszanyerje az ellenőrzést a saját területe felett – emlékeztetett.

A kormányfő hangsúlyozta: jogi természetű vita van kibontakozóban arról, hogy nem Magyarország az első belépési pont az Európai Unió területére, hanem leginkább Görögország. Ezért Magyarország szerint Németországnak Görögországba kell visszaküldeni az embereket, és „készen állunk megvitatni ezt a hosszú vitát” – fűzte hozzá.

(MTI)