„Bajvívás és mulatság” Drégelypalánkon

Az időjárás kicsit átírta a Szondi várjátékok programját, a hirtelen lezúduló eső elmosta a Sáferkúti tisztást, így a rendezvényt szombaton a községben tartotta meg Drégelypalánk község önkormányzata.

Délelőtt ünnepi megemlékezéssel kezdődött a program a falu központjában lévő Szondi szarkofágnál. Dombai Gábor polgármester megnyitó szavai után Meló Ferenc, a Nógrád megyei közgyűlés képviseletében mondott ünnepi köszöntőt, majd helyi fiatalokkal kiegészülve László Péter és Ember István zenés összeállítása idézte meg a drégelyi hősök emlékét és hazafiasságát. A programot a Szondi szarkofág koszorúzása zárta.

Kora délután a Művelődési Ház udvarában folytatódtak az események. A várvédelem megelevenítő történelmi forgatag a XIV – XVI. századot idézte fel. A Bajvívó magyarok hagyományőrző csapat harcosai felidézték a török hódoltság korának történelmét, viseletét, fegyverzetét izgalmas anekdotákon keresztül. A vendégek megismerhették a kardforgatás és más fegyverek használatát, amelyeket főként az iskoláskorú gyermekek nagy lelkesedéssel ki is próbálták.

A vitézképző, az íjászkodás egyaránt kellemes szórakozást jelentett. Az Esztergomi Aslanlari (Oroszlánok) rabszedése a három hagyományőrző csapat kapitányának közös ötletelése után pillanatok alatt kész forgatókönyvvé változott, s a hely szellemének megfelelő történet elevenedett meg egy látványos bemutató keretében.

A Szelindek együttes vidám, zenés középkori forgataga különleges hangulatot teremtett a nap folyamán. A drégelypalánki „Szondi vitézei” csapat látványos fegyver- és tüzérségi bemutatója számos érdeklődőt vonzott, ágyúlövéssel is adóztak a hős katonák emlékének.

Kisteleki Gergely solymász bemutatója, a madarak röptetése mindenkit elvarázsolt. A gyerkőcök egész estig számos kérdéssel bombázták őt.

Az „Apródok udvarában” népi játékok, kézműves foglalkozások, népi körhinta, arcfestés várta a legkisebbeket. A térségre jellemző hagyományos ételeket alig bírták készíteni az asszonyok, fogyott a laska és a dödölle minden változatban. Az est beköszöntével a Fültanúk zenei Műhely hangulatos koncertjével zárult a nap.

Többen kilátogattak Drégely várához is. Ezen a napon ingyenesen volt látogatható a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ. A rendezvény közel 400 főnek jelentett élményt és kikapcsolódást.

Mi volt a story? Íme:

A Palánk környékén portyázó török csapat török csapatok fosztogatnak, s leány, asszony „rabokat” szednek. Ezt a magyar csapatok észrevették, és feltartóztatták őket. Egyezkedés indult a rabok kiváltására. A különféle feladatok végrehajtásával (pl. tánc) kiválthatják magukat a rabságból. Megegyezett a két csapatkapitány, s a rabok nagy részének sikerült kiváltatni magát, a maradékot a törökök elvitték a nagy rabszolga vásárra. A magyar kapitány ezt nem engedte, hanem párbajra hívta a török legjobb vitézét, mondván, aki győz, azé lesznek a rabok. A kor szokásainak megfelelő párbajozni kezdtek, ami a magyar kapitány sérülésével végződött. Mielőtt azonban a török lefejezte volna, a kapitány fia fokossal lefejezte és megölte a török vezért. A török feldühödtek, mivel párbajtörés történt, rárontottak a magyar katonákra és nagy összecsapás kezdődött, amelyben az összes török és magyar vitéz elesett, csupán a kapitány fia, aki akár Szondi egyik kis apródja is lehetett volna, ő maradt egyedül életben. A végére a „rabok” is kiszabadultak.

Fotók: Kovács Donát (beküldött)