Nem csak hivatásukban, hanem a sportban is hősök – a legerősebb és legkitartóbb tűzoltók versengtek

Kiderült, hogy kik a legerősebb és legkitartóbb tűzoltók, miután szombaton véget ért a TFA (Toughest Firefighter Alive) nemzetközi tűzoltó sportbajnokság, amelynek először adott otthont Vas megye. – olvasható a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. Az idén hét országból százhatvankilenc tűzoltó érkezett a viadalra. A nemzetközi versenyen Nógrád megyét Buga Dávid, Kürti Péter és Magyar Bálint a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsokság tűzoltói képviselték.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány, a Tűzoltás-mentés Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg augusztus 24-25-én a versenyt a gyógyfürdőjéről híres Bükfürdőn. A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, sőt lengyel, német, osztrák, román, szlovák és szlovén versenyzők is részt vettek a küzdelemben.

A meleg, záporokkal tarkított két nap alatt a kollégák és a nézők buzdítása az összes erőtartalékuk mozgósítására bírta a résztvevőket, a látványos versenyt ugyanis sok Vas megyei és Bükfürdőn nyaraló vendég kísérte figyelemmel. Ha sikerült végrehajtani egy-egy feladatot, már „csak” egy dolga maradt a versenyzőknek: leállítani az idejüket mérő órát. Volt, aki mosolyogva, mások a fáradtságtól eltorzult arccal tették ezt meg. Ám a legtöbb versenyző sikeresen teljesítette az első és a második versenynap izzasztó feladatait. Mindezzel tanúbizonyságot tettek arról, milyen kitartás jellemzi a tűzoltókat, legyenek hivatásosok, önkéntesek vagy létesítményiek.

A versenyt lezáró ünnepségen dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, Gulyásné dr. Gyurka Tímea tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője, Vietorisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM OKF megbízott humánszolgálat-vezetője, dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Berecz György tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület elnöke, dr. Baán Mihály alezredes, a Vas Megyei Védelmi Bizottság titkára, Vincze Tibor, az „Őrizd a Lángot” Alapítvány elnöke és Göncz Szabolcs tűzoltó alezredes, a szombathelyi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka is részt vett.

A két nap tizenkét próbája alapján a harminc év alatti férfiak kategóriájában Bereza Rafal, Lengyelország versenyzője bizonyult a legjobbnak. A harminc és negyven év közöttiek versenyét az ugyancsak lengyel Zdzieblo Marcin, a negyven fölöttiekét pedig Barta László, a III. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltója nyerte. A női indulók között a harminc évnél fiatalabbak között Pál Katalin, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság indulója szerezte meg az első helyet, míg harminc és negyven év közöttiek viadalában dr. Kocsis Katalin Dorottya, a Kemendollári Önkéntes Tűzoltó Egyesület versenyzője bizonyult a legjobbnak. A magyar győztes címet a hivatásosok kategóriájában Handzsuj Mihály, a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsokság tűzoltója nyerte el a verseny vándorkupájával együtt, a létesítményi és önkéntesek kategóriájában pedig ifj. Bodó László, a KÖTÉL Egyesület versenyzője.

Berecz György záróbeszédében egyebek közt a tíz évvel ezelőtti indulást idézte vissza és megköszönte a versenyzést azoknak is, akik díjak nélkül térhettek haza. Dr. Bognár Balázs pedig elmondta, hogy a versenyzők nemcsak a hivatásukban hétköznapi hősök, hanem a sportban is.

 Fotó: Pintér Patrícia, Nyugat.hu