Sporttal a drog ellen: futóversenyt tartottak pénteken Bátonyterenyén (videóval)

Bátonyterenye Város Önkormányzata a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitánysággal és a Bátonyterenyei Rendőrkapitánysággal közösen komplex kábítószer-megelőzési projektet dolgozott ki és valósít meg. A programban – az eredményesség fokozása érdekében – együttműködő partnerként részt vesz számos érintett szervezet és alapítvány, bekapcsolódott továbbá a város valamennyi oktatási intézménye is.

A projekt egyik állomása volt az a 2018. november 30-án 10 óra 30 perctől a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság épülete elől kiinduló utcai váltó futóverseny, melyen minden korosztály képviseltette magát. A versenyre – a felhívásnak megfelelően – négy fős csapatok jelentkeztek. A helyi általános iskolából, szakközépiskolából és gimnáziumból 10 csapat állt a rajthoz. A diákok mögött sorakoztak fel a polgármesteri hivatal, a Bátonyterenyei Városi Szociális és Gyermekjóléti Központ, valamint – a rendezvényt lebonyolító – Bátonyterenyei Rendőrkapitányság rendkívül felkészült női csapata, továbbá a Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának válogatottja.

A rendezvény az mellett, hogy azt közvetítette a környezet számára, hogy a drogok helyett a sportot válasszák, ily módon kívánta demonstrálni továbbá, hogy valamennyi résztvevő személy, illetve szervezet a kábítószer elleni küzdelem támogatója. A mozgás öröme, a versenyzés élménye, a közösség összetartása, egymás segítése olyan impulzusokat adnak a gyerekek és felnőttek számára egyaránt, amik a drogfüggőség kialakulásának legyőzéséhez a legfontosabb alapokat teremtik meg.

Az időjárás, illetve a hideg nem igazán kedvezett a futóknak, akik ennek ellenére kitartóan és rendkívül jó hangulatban teljesítették a belváros utcáin kialakított egy kilométeres ideiglenes pályát. A verseny résztvevőinek biztonságára a rendőrök, a polgárőrök és ifjú polgárőrök vigyáztak.

A célba érkező több mint 70 futót a Városház téren a – közelgő karácsony ünnepére feldíszített – fenyőfa mellett várták a szurkoló városlakók és szülők, ám a legnagyobb biztatást a félszáz zászlóval integető, éljenző óvodástól kapták a sportolók. A szervezők meleg teával kínálták a sportolókat és apró ajándékokkal kedveskedtek nekik.

A program következő állomása a 2018. december 3-án a bátonyterenyei Bartók Béla Térségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában megrendezésre kerülő egész napos prevenciós nap lesz.