Lángok csaptak fel egy nógrádi vegyi üzemben

Szinte teljesen kiégett hétfő délután egy körülbelül hetven négyzetméteres épület egy vegyi anyagokkal foglalkozó tolmácsi üzem területén.

A helyszínre a rétsági, a balassagyarmati, a berceli és a váci hivatásos tűzoltók, valamint a Nógrád megyei katasztrófavédelmi szolgálat vonult nagy erőkkel. Kiérkezésükig az üzem dolgozói elhagyták az épületet, így senki nem sérült meg a káresettel összefüggésben, emellett az üzem képzett dolgozói az elsődleges tűzoltási feladatokat is megkezdték. A kiérkező hivatásos tűzoltók több vízsugárral, több irányból támadva, gyorsan és szakszerűen fékezték meg a lángokat, emellett egy habsugarat is alkalmaztak.

A tűzoltók és a rendőrség munkatársai felhívták a környékbéli lakosság figyelmét, hogy a tűzoltási munkálatok idején lehetőség szerint tartózkodjanak lakásukban, a nyílászárókat pedig tartsák zárva, mindaddig, amíg ki nem derül, hogy került-e veszélyes anyag a levegőbe. Ennek megállapítására a Nógrád megyei katasztrófavédelmi mobil labort is a helyszínre riasztotta Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyelete. A szakemberek a tűzoltási munkálatok ideje alatt folyamatosan méréseket végeztek az üzem területén és a környező utcákban. A mérések egyértelműen beigazolták, hogy nem került a levegőbe az egészségre káros anyag. A labor munkatársai a közeli patak vizéből is mintát vettek, és ezek az eredmények is azt igazolták, hogy a környezetet szennyező anyag a vízfolyásban sem mutatható ki. Ezen mérési eredmények ismeretében lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A tűz keletkezésének körülményeit tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.