Felújították a Galyatetőre vezető út 1,8 kilométeres szakaszát

Felújították a Pásztóhoz tartozó Hasznos és Mátrakeresztes városrészek közötti, Galyatetőre vezető út 1,8 kilométeres szakaszát, amivel befejeződtek az idei TOP-os felújítások Nógrád megyében: 25 kilométeren újultak meg utak 2,4 milliárd forint értékben – mondta el Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója a Mátrakeresztes határában tartott átadáson szerdán.

Új aszfaltréteget építettek az útra, és a Galya patak közelsége miatt a partfalat is megerősítették; a 175 millió forintos beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) finanszírozták.

Becsó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy tíz éve sok probléma volt a térség közlekedési infrastruktúrájával, de az akkori “elszomorító” helyzetet több ponton is javították.

A 21-es, 22-es, 23-as főutak, valamint a településeket összekötő alsóbbrendű utak korszerűsítésére fordított összeg meghaladja a 3,5 milliárd forintot – tette hozzá.

A rendezvényen dr. Becsó Károly, Kelet-Nógrád orsztFarkas Attila, Pásztó polgármestere,   és Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád megyei önkormányzat elnöke arról beszéltek, hogy a 2408-as út szakaszának felújítása nem csak az ott élők számára kedvező, fontos azért is, mert a 21-es főút kétszer kétsávos szakaszának elkészültével megnövekedett a forgalom Pásztó térségében, és sok turista már nem Gyöngyös, hanem Pásztó felől közelíti meg a Mátra észak-nyugati részét.

Teljes körű felújítást végeztek az érintett útszakaszon

A 2408-as jelű Pásztó-Galyatető-Mátraháza összekötő út érintett szakaszának teljes körű felújítása során a kivitelező a meglévő burkolat marása és aszfalt alapréteg készítése, valamint pályaszerkezet cserék építése után 2,5 cm átlag kiegyenlítő réteget és 5 cm aszfalt kopóréteget épített be. A deformálódott helyeken a pályaszerkezet teljes cseréjét 2 réteg aszfalt és cementstabilizációs útalap felhasználásával végezte el.

A szükséges helyeken az út rézsűvédelme terméskő és beton megerősítéssel készült el a Galya–patak mentén. A meglévő 6 méter szélességű burkolat felújításával párhuzamosan az árkokat is kitisztították, stabilizálták az útpadkát. Új jelzőtáblákat helyeztek ki. A szalagkorlátot 350 méteren cserélték, a meglévő korlátokat szintre emelték.