Vigyázzon az utakon: több baleset is történt Nógrád megyében

Az elmúlt napon egy személyi sérüléssel járó és két anyagi káros baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

Egy 46 éves férfi közlekedett személygépkocsival 2019. január 4-én a reggeli órákban Galgaguta irányából Nógrádkövesd felé, amikor egy őzbak ugrott a gépjármű elé. A férfi a fékezés ellenére az ütközést nem tudta elkerülni. A gépkocsiban anyagi kár keletkezett, a vad a helyszínen elpusztult.

Az éjszakai órákban Nagylóc belterületén közlekedett személygépkocsival egy ismeretlen vezető, amikor egy jobbra ívelő útkanyarulatban járművével megcsúszott és egy fedett buszmegállónak, majd egy beton, gyűrűs kútnak ütközött. A gépjármű vezetője ezt követően elhagyta a helyszínt. A balesetben az egyik utas megsérült.

Nógrád megyében a rendőrök további egy anyagi káros baleset helyszínén intézkedtek az elmúlt 24 órában.

Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy a csúszós, jeges utakon fokozott figyelemmel és körültekintéssel kell vezetni!

A téli időszakban a közúti balesetek egyik jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vesznek részt a forgalomban, vagy a járművet nem készítik fel a téli közlekedésre.

A biztonságos közlekedés érdekében a havas, csúszós utakon időnként jelentősen csökkenteni kell a sebességet. Téli gumiabroncs nélkül ne is próbálkozzunk autózni, bármennyire is magabiztosak vagyunk. A jó járművezetői képességek nem pótolhatják azt az előnyt, amelyet a téli utakra tervezett abroncsok nyújtanak. Télen különösen fontos a megfelelő keréknyomás. Tévhit, hogy a kisebb levegőnyomású kerekek jobban tapadnak, ezáltal biztonságosabbak. A nem megfelelő keréknyomás már önmagában is életveszélyes. Fontos, hogy az elöregedett téli gumik sem alkalmasak közlekedésre. Nem csak a barázdák megfelelő mélysége lényeges, hanem az anyag megfelelő állapota is.

Csúszós pályán a fék használata kiszámíthatatlan hatást válthat ki. A hirtelen fékezéskor sokszor előfordul, hogy irányíthatatlanná válik a gépkocsi mozgása, így jelentősen nő a balesetek kockázata. Havas, hókásás úton az előzést különösen meg kell fontolni. Amennyiben a feltételei adottak, még a manőver megkezdése előtt kapcsoljuk be az ablaktörlőt, mert a megelőzendő jármű mellett elhaladáskor – különösen tehergépkocsik esetében – nagy mennyiségű latyakos sár kerülhet a szélvédőnkre, lehetetlenné téve az előre látást.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel és körültekintően közlekedjenek, különösen figyeljenek a gyalogosokra, kerékpárosokra! Amennyiben a közlekedés biztonságát veszélyeztető körülményt észlelnek, esetleg balesetet szenvednek vagy balesetet látnak, kérjenek segítséget a 112-es díjmentesen hívható egységes segélyhívó számon.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság balesetmentes közlekedést kíván!