Hideg idővel kezdődik a hét, több megyére is riasztást adtak ki

Somoskőújfalu, 2017. november 30. Hókotró Somoskőújfaluban 2017. november 30-án. MTI Fotó: Komka Péter

Hideg idővel kezdődik a hét, néhol mínusz 15 fok is lehet, aztán fokozatosan enyhül a hideg. A héten többször várható csapadék, havazásra és ónos esőre is készülni kell – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn kezdetben az élénk, olykor erős északi szél még helyenként hófúvást okozhat, majd ott is mérséklődik a légmozgás. Az esti, késő esti óráktól északnyugat felől újabb havazás kezdődik, amely éjfélig nagyjából a Dunántúl északnyugati felére jut el.

 Általában derült, napos idő várható, de a Nyugat-Dunántúlon erősen felhős marad az ég, majd estétől nyugat felől növekedni kezd a felhőzet.

Napközben számottevő csapadék nem valószínű, az esti óráktól északnyugaton helyenként már havazhat – írja jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kezdetben keleten még élénk, néhol erős lökések kísérhetik az északi szelet, amely időnként a havat is hordhatja, majd ott is mérséklődik a légmozgás.

A hőmérséklet kora délután 0 és -5 fok között alakul. Késő estére általában -2, -8 fok közé csökken a hőmérséklet, a keleti részeken lesz a hidegebb.

Hófúvás miatt ezekre a megyékre adták ki az elsőfokú riasztást.