További fennakadásokat okoz a hó Németországban és Ausztriában

Százak rekedtek az autópályán szerda éjjel Németország déli részén a környéken tomboló hóvihar miatt. Az időjárás Ausztriában is további fennakadásokat okoz, Salzburg tartományban mintegy 900 háztartás maradt áram nélkül, az ország egyes részein a közlekedés is akadozik – jelentették hírügynökségek csütörtökön.

 Helyi hatóságok szerint Németország déli részén az útviszonyok miatt több kamion is megcsúszott, ami miatt szerda este mintegy 35 kilométer hosszú dugó alakult ki az Ulm és Nellingen közötti autópálya-szakaszon. A rendőrség a katasztrófavédelem dolgozóival és önkéntesekkel együttműködve igyekezett az utak megtisztításán, az autópályán rekedteket pedig ellátták ennivalóval és takarókkal. A hatalmas dugót csütörtök délelőttre sikerült felszabadítani.

Több ezer háztartás maradt áram nélkül

Ausztria számos részén kihívást jelent a heves havazás a villamosenergia-hálózatok számára. Csütörtökre az országban több ezer háztartás maradt hosszabb-rövidebb időre áramellátás nélkül: Tirol tartományban körülbelül 1600, Salzburg tartományban több mint 1200, Alsó-Ausztriában mintegy 900, valamint Felső-Ausztriában további 600 háztartás maradt áram nélkül. Főként az jelent problémát, hogy a szabadban található vezetékekre ágak vagy fák eshetnek, amikor azok már nem bírják el a rájuk nehezedő hótömeget.

Felső-Ausztria több részén a hadsereg mintegy száz katonáját vetették be a nagy hótömegek elleni küzdelemben csütörtökön. A hóeltakarítási munkálatokban részt vettek a tartomány katasztrófa-elhárítási hálózatához tartozó vállalatok is.

Felső-Ausztria tartományban csütörtökön több nagyobb síparadicsom – köztük Dachstein-West, Krippenstein, Kasberg és Feuerkogel – továbbra is zárva maradt, néhány kisebb még működik. Habár a síszezon elején éppen a hó hiánya okozott problémát, most ennek éppen az ellenkezője, egyes helyeken túl sok hó esett.

Halálos áldozatokat is követelet az időjárás

Az Ausztriába látogatók térségenként meglehetősen eltérő körülményeket tapasztalhatnak, hangsúlyozta Markus Achleitner, a tartományi tanács gazdaságért és turizmusért felelős tagja, valamint elmondta azt is, hogy míg az alpesi síterületeken hótömegekkel és lavinaveszéllyel kell küzdeni, más területeken – úgymint Hochficht, Kirchschlag, Sternstein és Forsteralm – jók a körülmények, a biztonság azonban mindennél fontosabb.

A hétvége óta legalább heten haltak meg Ausztriában az erős havazás miatt, köztük több olyan síelő, akik elsüllyedtek a mély hóban, többeket pedig lavina sodort el.

A nem szűnő havazásnak negatív hatása van a téli turizmusra is, az osztrák gazdasági kamara szerint rövid határidő alatt 50 százalékkal kevesebb a vendégfoglalás Ausztriában.

Magyar síelők is életveszélyes helyzetbe kerültek Ausztriában

Zell am See mellett, a folyamatos figyelmeztetések ellenére a négy magyar lement a kijelölt pályáról, más külföldi síelőkkel együtt, egy idő után elakadtak, és a hegyen ragadtak. 12 hegyi mentő mászott fel értük. Az eset után ismét figyelmeztetést adtak ki az osztrák hatóságok, hogy nagyon könnyű most bajba kerülni a hegyekben, ha valaki nem tartja be a biztonsági szabályokat.

Az M1-nek nyilatkozó ausztriai magyarok beszámolója alapján elmondható, hogy szinte folyamatosan havazik a magasabban fekvő területeken. A több méteres hó torlaszokat emel, annak súlya is jelentős, így a hó eltakarítása is nehézkes.