Becsó Zsolt: Salgótarjánnak békére, együttműködésre és a kormány további támogatására van szüksége (videóval)

Becsó Zsolt és Szabó Csaba a hétfői sajtótájékoztatón. Fotó: Kis Krisztián

A január 19-ei salgótarjáni tüntetés kapcsán tartott sajtótájékoztatót hétfőn Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő és Szabó Csaba, helyi KDNP elnök. Mindketten elítélték a néhány napja történteket és egyetértettek abban, hogy az ellenállás helyett a városnak inkább békére, együttműködésre, és a kormány további támogatására van szüksége. Hozzátették: aki lázít, mocskolódik, akasztással fenyegetőzik, illetve békétlenséget szít az aláássa mindezt.

A sajtótájékoztatón Szabó Csaba kifejtette: a tüntetésen -melyen mintegy kétszáz fő vett részt-, olyan bekiabálások hangzottak el, ami véleményük szerint nem vállalható. Hozzátette: a megmozdulás résztvevői, köztük városvezetők is, ezektől a mai napig nem határolódtak el.

Mint mondta: a város jó érzésű lakossága nem ért egyet azzal, hogy ilyen békétlenséget szítsanak ezek a politikusok. Rámutatott: Salgótarján érdeke egyértelműen az, hogy fejlődjön, a lakosság biztonságban éljen, és a családok megélhetése biztosított legyen. Mindehez Magyarország kormánya támogatást nyújt a városnak, illetve biztosítja a fejlesztési forrásokat.

A korábban hirdetett együttműködés csak álca volt

Szabó Csaba elmondta azt is, hogy a tüntetésen résztvevő városvezetők rendszerint az összefogásról beszélnek, ám a tüntetésen megmutatkozott, hogy mindez csak álca volt. Amennyiben érdekeik úgy kívánják támadják a kormányt és a kormánypártokat. Véleménye szerint inkább azon kéne munkálkodniuk, hogy hatékonyan használják fel a rendelkezésükre álló forrásokat és minden erejükkel azon dolgozzanak, hogy Salgótarján valóban egy élhető város legyen.

A helyi KDNP elnöke végül hozzátette: elvárják, hogy a szervezők kérjenek bocsánatot a város lakosságától, majd ezt követően működjenek együtt, és valóban dolgozzanak Salgótarján fejlődéséért, amivel a választók is megbízták őket.

1998 és 2002 között együtt tudott működni a fidesz kormány az MSZP-s vezetéssel

Becsó Zsolt a sajtótájékoztatón emlékeztett rá, 1998 és 2002 között amikor fidesz kormány volt és MSZP-s városvezetés együtt tudtak működni. Kiemelte: jelentős beruházásokat tudtak megvalósítani közösen Salgótarjánban, illetve a térségen belül.

Kiemelte: ekkor indult el a 21-es számú főút négysávosítása, a szennyvízberuházás Salgótarján, Kazár, Vizslás vonatkozásában, ebben az időszakban létesült az ipari park,  megvalósult a Sinia, illetve a Palóc Nagykereskedelmi Kft. zöldmezős beruházása, akkor jött létre az inkubátorház, és szintén ekkor zajlott a kórház rekonstrukciójának harmadik üteme.

-Puszta Béla szocialista polgármester és a fidesz kormány között jó volt a együttműködés, számos fejlesztés kapcsolódik ahhoz az időszakhoz – emlékeztetett Becsó Zsolt.

2006 és 2010 között az MSZP-s kormány büntette a várost

A honatya kifejtette: ezzel ellentétben a 2006-2010-es időszakban, amikor MSZP-s kormány volt mindösszesen 32 millió forintot kapott a város a szocialista kormánytól, mely nem fejlesztési jellegű támogatás volt.

Van mire büszkének lennünk!

Becsó Zsolt hangsúlyozta: van mire büszkének lennünk ha a 2010 és 2014 közötti időszakot nézzük. Ide sorolta a 21-es főút négysávosítását, az adósságkonszolidációt, a bölcsőde építését, az utak, terek megújítását, és a Zenthe Ferenc Színház elindítását. Hozzátette: abban az időszakban élhetőbb volt a város, és gazdabb volt a kultúrális élet is. Ezen felül jelentős fejlesztések valósultak meg a kórházban, ismételten elindult a főiskola, és szabad vállakozási zónát is létrehoztak.

Soha nem kapott még ilyen lehetőséget Salgótarján

Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: a 2014-2019-es időszak tekintetében elmondható, hogy soha ilyen lehetőséget nem kapott még Salgótarján. A TOP keretéből 9,2 milliárd forint fejlesztési forrás állt rendelkezésre, amiért nem kellett megdolgoznia a jelenlegi vezetésnek, készen kapták, csupán egy feladatuk volt, a lehető leghatékonyabban felhasználni.

Becsó Zsolt kiemelte: ehhez jött még 2016-ban egy 1,5 milliárd forintos szabad felhasználású fejlesztési lehetőség és több száz millió forint működési támogatás. A Modern Városok Program keretében ezen felül szintén egy hihetetlen lehetőséget kapott Salgótarján a kormányzattól. Mindezeken felül egyedi támogatások is megítélésre kerültek a Mitsubánál, a Salgglasnál, több ütemben a Mikropakknál, a Wamsler több mint 3 milliárd forintos fejlesztése pedig jelenleg is folyamatban van.

Csak a TOP keretéből 9,2 milliárd forintot kapott Salgótarján – emelte ki a képviselő.

Hangsúlyozta: ebben az időszakban nemhogy büntette a fidesz kormányzat a várost, hanem kiemelten támogatta.

-Az már egy másik téma, hogy Salgótarján tudott-e élni ezekkel a forrásokkal – tette hozzá.

Bátonyterenye, Pásztó, és Balassagyarmat is lehagyta Salgótarjánt

A politikus aláhúzta: szinte minden téren a legrosszabb mutatóval rendelkezik a város. A fiatalok csupán 15 százaléka képzeli el itt a jövőjét, emellett rettentően gyenge lábokon áll a gazdaság, túl kevés az adóbevétel, és átlag feletti a munkanélküliség is. Becsó Zsolt hozzátette: Bátonyterenye, Pásztó, és Balassagyarmat is lekörözte már a megyei jogú várost.

Ilyen helyzetben semmiképp nem indokolt az ellenállás

A képviselő kiemelte: a január 19-én megtartott tüntetésen a városvezetők közül néhányan úgy gondolták, ilyen helyzetben is indokolt az ellenállás. Dániel Zoltán, Huszár Máté és Molnár Károly is részt vett a megmozduláson, melynek végén a fideszes képviselői iroda elé vonultak a résztvevők és “Mocskos fidesz!”, “Dögölj meg Becsó!” bekiabálások is elhangzottak, sőt többen akasztássak is fenyegetőztek.

Salgótarjánnak békére, együttműködésre, és a kormányzat támogatására van szüksége

A honatya hangsúlyozta: aki lázít, mocskolódik, akasztással fenyegetőzik, békétlenséget szít, az a város ellen tesz. Annak nem a megyeközpont és az itt lakók boldogulása a fontos.

-Mi az emberek oldalán állunk és továbbra is Salgótarján fejlődését akarjuk, ezért fogunk dolgozni. Viszont úgy gondoljuk, hogy Fekete Zsolt polgármesternek ezek után ami történt, le kell vonnia a megfelelő konzekvenciákat. Gyűlölettel nem lehet várost építeni, és nem is lehet együttműködni – tette hozzá a képviselő.

A sajtótájékoztatóról készült felvétel itt tekinthető meg:

Becsó Zsolt és Szabó Csaba – Egy tüntetés margójára című sajtótájékoztatója

Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő és Szabó Csaba, Salgótarjáni KDNP elnök a megyeközpontban rendezett tüntetés kapcsán tartott sajtótéjkoztatót hétőn. Hangsúlyozták: Salgótarjánnak békére, együttműködésre és a kormány további támogatására van szüksége. Hozzátették: aki lázít, mocskolódik, akasztással fenyegetőzik, békétlenséget szít, az a város ellen tesz. Annak nem a megyeközpont és az itt lakók boldogulása a fontos.

Közzétette: Concrete Media – 2019. január 29., kedd