A pásztói „Varázsvölgy” a térség turizmusának motorja lesz

Közel félmilliárd – 498,13 millió – forint vissza nem térítendő támogatást nyert Pásztó Városi Önkormányzat arra, hogy a Széchenyi 2020 Területi Operatív Program keretében társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turisztikai célú programot valósítson meg. Az Európai Unió támogatta fejlesztés eredményeként Pásztó történelmi városközpontjában megújul a középkori malom, mellette nyílt közösségi tér jön létre szabadtéri színpaddal, mozival, és fogadóépülettel. Mindezeken túl felújítják Rajeczky Benjamin ciszterci szerzetes lakóházát, szomszédjában kávézó nyílik, a Pásztói Múzeum pedig interaktív bemutatási formákkal gazdagodik.

Pásztó egyik legnagyobb büszkesége a középkori Romkert, amelyben olyan neves intézmények találhatók, mint a Pásztói Múzeum, a Csohány Galéria, az Oskolamester háza, az Üveghuta és a Szent Lőrinc-plébániatemplom. A város mesés történelmi központja még érdekesebb lesz a hamarosan megvalósuló beruházás után. Olyan átalakítás vár a Romkertre, amely által a pásztóiak kedvelt találkozóhelye és fesztiválok helyszíne lehet a terület, másrészt hozzájárul majd a turizmus fellendítéséhez, hiszen különleges élményekkel gazdagodhatnak az ide ellátogatók.

A program címe, a Varázsvölgy kifejezés, Pásztó és a világhírű filmrendező, Gaál István szoros kapcsolatára utal: a Cserhát és a Mátra között húzódó pásztói medencének Gaál István adta a Varázsvölgy nevet. Rekonstruálni fogják és bemutathatóvá teszik a középkori eredetű malom épületét és működőképessé teszik az egykori három vízikerékkel és hárompár malomkővel dolgozó malom szerkezetét is. Ennek meghajtását részben felszivattyúzott víz, részben egy hajtóműves villanymotor működteti majd. Farkas Attila polgármestertől megtudtuk, hogy a műemlék mellé egy szabadtéri színpad épül, amelyre egy korszerű kép és hangminőségű mozit is terveztek, itt egy nyílt közösségi teret hoznak létre.

Kifejtette: – A tervek szerint a látogatók egy sétányon keresztül juthatnak el a Romkertbe. A terület akár egy találkozóhely is lehet a fiatalok számára – emelte ki. Mint megtudtuk, a Múzeum attrakcióinak száma és anyaga is bővül, a korábbinál interaktívabb lesz. A pincében rövid videókat mutatnak be, például Hollókőről, a hasznosi víztározóról, Ágasvárról vagy Ipolytarnócról. Mindezeken túl felújítják a Rajeczky-házat is, itt helyezik majd el a Múzeumban őrzött hagyatéki anyagot. A Pásztói Múzeum barokk monostorépületének pincéjében interaktív bemutatási formák közelebb hozzák a látogatókhoz Pásztó természeti környezetét, a múzeum izgalmas őslénytani leletegyüttesének bemutatásával. Kávézó és ajándékbolt is várja majd a látogatókat. Mostanra a harangozóház is az önkormányzat tulajdonába került, amelyet összenyitnak a Romkerttel. Az Oskolamester Házának történetét is feldolgozzák, ifjúsági regény készül Kertész Erzsi tollából.

A projekt által lehetővé válik majd a látogatóknak, hogy korhű ruhákba öltözve maguk is részesei legyenek a történetnek. A pásztói Varázsvölgy vélhetően legnagyobb élményt nyújtó pontja egy helikopter szimulátor lesz. Mint megtudtuk, ebben ülve hang és mozgás, valamint egy virtuális valóságot generáló szemüveg teremti meg a repülés élményét. Ezzel a csodajárgánnyal a vállalkozó szelleműek madártávlatból is megnézhetik majd a Romkertet és Pásztó nevezetességeit.  A projektre elnyert támogatási összeg 498 124 620 forint, a megvalósítás még idén elkezdődhet.