Trump nem kérte Bagdad engedélyét Irán szemmel tartásához

Nem kérte Bagdad engedélyét Donald Trump amerikai elnök ahhoz, hogy miközben fenntartják az amerikai katonai jelenlétet Irakban, szemmel tartsák Iránt is – jelentette ki hétfőn Barhám Száleh iraki államfő egy bagdadi fórumon, kérdésre válaszolva.

 Elmondta, hogy az amerikai csapatok a két ország közötti megállapodás alapján tartózkodnak Irakban, azzal a küldetéssel, hogy szembeszálljanak a terrorizmussal. Ehhez kellene ragaszkodniuk. Hangoztatta, hogy az amerikaiaknak nem kellene Irakot a saját problémáikkal megterhelni.

Az Egyesült Államok ugyan nagyhatalom, de saját politikájának céljait nem iraki területen kellene megvalósítania – szögezte le az elnök. Nehéz helyzetben van Irak amiatt, hogy két nagy szövetségese, az Egyesült Államok, valamint Irán között növekszik a feszültség – írta a Reuters hírügynökség.

Irak alapvető célja, hogy jó kapcsolata legyen Iránnal és a többi szomszédos országgal – jelentette ki Száleh. Trump a CBS amerikai televízió Face the Nation (Szemben a nemzettel) című, szokásos vasárnapi vitaműsorának adott interjújában kifejtette, fenn akarja tartani az amerikai katonai jelenlétet Irakban, hogy Washington szemmel tudja tartani Iránt.