Áprilisra készül el a Wamsler új intelligens gyártó központja

Jól halad az 5400 négyzetméteres, intelligens gyártó és innovációs központ építése. (Fotó: wamsler.hu)

Új 5400 négyzetméteres üzemcsarnokot épít és robotizált gépsorokkal fejleszti termelését a tűzhelyeket és kandallókat gyártó salgótarjáni Wamsler SE. A 3,6 milliárd forintos fejlesztés a 124 éves gyár legnagyobb beruházása – tájékoztatta lapunkat Finta Ferenc, a cég vezérigazgatója, akitől azt is megtudtuk, hogy jelenleg is gőzerővel zajlanak a munkafolyamatok, az új központ pedig még idén áprilisban elkészül majd. 

124 éves történelmének legnagyobb beruházását hajtja végre a Wamsler SE: tavaly Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részvételével tették le az alapkövét annak az új, 5400 négyzetméteres üzemcsarnoknak, ahol a legfejlettebb technológiával gyártják és szerelik majd össze a cég termékeit.

A beruházás alapkövét tavaly márciusban tették le. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Az alapkőletételen részt vett még mások mellett Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő, Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt. főrészvényese, valamint Finta Ferenc, a Wamsler SE vezérigazgatója.

A beruházás része a termelési folyamatok reorganizációja, egy kisebb, 840 négyzetméteres gyártócsarnokok felépítése, a termelési eszközök korszerűsítése, valamint a meglévő épületek energetikai korszerűsítése és modernizációja is. Mindez összesen 3 milliárd 572 millió forintból valósul meg.

A projektet 1 milliárd 786 millió forinttal támogatja a Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve 1 milliárd 50 millió forintot biztosít a Wamsler SE anyavállalata, az Opus Global Nyrt., a maradék költséget pedig banki hitelből finanszírozzák. A közel 700 főt foglalkoztató üzem a korszerű gépek programozását és kezelését elsősorban saját szakembereinek továbbképzésével oldja meg.

A Wamsler Közép-Európa legnagyobb tűzhelygyára

A Wamsler SE Közép-Európa legnagyobb, 100 százalékban magyar tulajdonú kandalló- és
tűzhelygyára, jelenlegi össz-európai piaci részesedése 7-8 százalékos. Az áprilisban záruló
beruházással a cég megduplázza a jelenlegi, 150-160 ezer darabos éves termelői kapacitását, de a korszerű gépeknek, például a hegesztő robotoknak és az automata festősornak köszönhetően az előállított termékek minősége is javul majd.

Az áprilisban záruló beruházással a cég megduplázza a jelenlegi kapacitását. (Fotó: wamsler.hu)

A fejlesztésnek köszönhetően a gyár képes lesz kisebb szériában is nyereségesen előállítani termékeket, és gyorsabban alkalmazkodik majd a folyamatosan változó piaci igényekhez.