Bővül Kelet-Nógrád kulturális értékeinek hálózata

Tovább bővül majd a híres kazári Laskafesztivál repertoárja is.

A TOP-1.2.1-16-NG1 – Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés kiírásra benyújtott sikeres pályázatával egy kelet-nógrádi konzorcium Kazár Község Önkormányzatának vezetésével 293 998 050 forint támogatást nyert arra, hogy a turizmus területén értékmegőrző és értéknövelő beruházásokat valósítson meg.

A folyamatban lévő fejlesztés részét képezik kulturális, vallási és örökségturisztikai attrakciók, emlékek megőrzése, de a nagy múltra visszatekintő, hagyományokkal bíró rendezvények potenciáljának bővítése is. A Kelet-Nógrád Kulturális Értékeinek Hálózata projekt részeként az alábbi projektelemek valósulnak meg 2020-ig.

Kazár – Mini skanzen kialakítás. A meglévő rendezvény téren a honfoglalás kori, a kazárok életét bemutató installáció jurtákkal. Kiállító tér, közösségi tér; közművesítés és alapinfrastruktúra fejlesztés, világítás bővítése, parkoló, sétány kialakítása; A település korábbi, több éves hagyományokra visszanyúló rendezvényeinek visszaállítását szolgáló területrendezés és eszközbeszerzés. Díjugrató és íjász verseny a Laskafesztivál helyszínének szomszédságában.

Bér – rendezvénytér kialakítás. A település központi részén lévő szabadtéri, fedett színpad és vizesblokk kialakítása; közművesítés és alapinfrastruktúra fejlesztés, kerítésépítés, víz- és elektromos hálózat fejlesztése; rendezvénysátrak, összecsukható asztalok és székek beszerzése; rendezvénytechnika beszerzése.

Buják – rendezvénytér fejlesztés. A közösségi és kiállító tér mellett a Bujáki vasárnap rendezvény helyszínén szabadtéri színpad építése és a nézőtérhez szükséges tereprendezés; Közművesítés és alapinfrastruktúra fejlesztés, kerítésépítés, víz- és elektromos hálózat fejlesztése; Rendezvénytechnika beszerzése.

Csécse – Fráter Emlékház kialakítás. Történelmi gyökerek alapján egy kiállítótér, emlékház kialakítás tárgyi emlékekkel, tárlattal, parkolóval, akadálymentes vizesblokkal, parkkal. Egyházasdengeleg – Árpádkori templom megvilágítása és pihenőhely kialakítása – Nógrádikum. A Szent Imre templom megvilágításának kiépítése; Pihenőhely, sétány kialakítása.

Héhalom – A háromnyílású műemlék kőhíd megvilágítása és pihenőhely kialakítása – Nógrádikum. A Bér-patak felett átívelő, terméskőből épült, mellvédes, háromnyílású híd megvilágításának kiépítése; Pihenőhely, sétány kialakítása.

Nagykeresztúr – Nógrádikumok parkja. Rendezvénytér és szabadidőpark kialakítása a Nógrádikumok kültéri installációjával; Szabadtéri színpad kialakítása; Pihenőhely, sétány
építése.

Cered – Ars Longa Nonproft Art Socieművészeti Egyesület. Tarna patak völgyében lévő rendezvényhelyszín fejlesztése: rendezvénytér, szabadtéri színpad fejlesztése, akadálymentes mosdó kialakítása; Rendezvénytechnika beszerzése; Nép harangláb (Nógrádikum) felújítása, parkosítás, szabadtéri rendezvénytér kialakítása; Harangláb alatti pincetárlat, kiállítótér kialakítása.

Valamennyi helyszínen tájékoztató felületek készülnek a látogatók kiszolgálására. A nyolc település összefogásával megálmodott beruházások leginkább azt szolgálják majd, hogy megerősítsék a térség turisztikai kínálatát, ezzel több vendégéjszaka eltöltésére ösztönözze a megyébe érkezőket, az itt élők pedig a korábbinál sokkal modernebb rendezvényhelyszíneken kapcsolódhassanak ki.