Tovább épül-szépül Mátraterenye

Üresen álló, kihasználatlan ingatlant újított fel és töltött meg a településen élők számára hasznos funkcióval az önkormányzat.

Mátraterenyén a családok, az idősek és a gyermekek érdekében egy kihasználatlan önkormányzati ingatlanban a lakosság társadalmi integrációját támogató Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat és Házi Segítségnyújtási Központ jött létre a TOP-4.2.1-15-NG1 – Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése című pályázat támogatásával.

A projekt keretében a meglévő, funkcióját vesztett, korábbi körzeti megbízotti iroda és szolgálati lakás épületének átalakítása, teljes mértékű felújítása, teljes körű akadálymentesítese valósult meg. Tetőt cseréltek az ingatlanon és napelemes rendszert telepítettek rá. Felújították a fűtési rendszert, vegyes tüzelésű kazánt építettek be. A 100 százalékos támogatással, 40.772.600 ráfordítással megújult épületet tavaly töltötték meg új funkciókkal. Benne a Mátrai Önkormányzati Társulás fenntartásában végeznek családsegítő, kríziskezelő, tanácsadó, koordináló feladatokat a családok tekintetében. Emellett a házi segítségnyújtás célcsoportja azok az idős, beteg, egyedül élő személyek, akikről elmondható, hogy koruk vagy egészségi állapotuk miatt a mindennapi tevékenységek elvégzése nagy nehézséget okoz. A házi segítségnyújtás tevékenységét jelenleg 4 dolgozó látja el napi 8 órában. Feladataik a segítő kapcsolat kialakítása és fenntartása, gondozási és ápolási feladatok, a lakókörnyezeti higiénia megtartásában való közreműködés, a háztartási tevékenységben való segítés. A projekt eredményeként javult a szolgáltatások színvonala, átjárhatósága és javult a szolgáltatási tevékenység hatékonysága. Az épület kiváló helyszíne ennek a központnak, hiszen komfortja, kibővült felszereltsége, akadálymentessége és a megfelelő energetikai jellemzői mind megfelelnek az elvárásoknak és az előírásoknak.